Ultraljud under graviditet
Centrum för fostermedicin finns på Huddinge och Solna. Vi tar emot patienter för frågeställningar som KUB (Kombinerat Ultraljud och Blodprov), rutinultraljud och tillväxtultraljud såväl som moderkaksprov, fostervattenprov, fosterterapi och mer avancerad utredning och behandling. Här finns möjlighet till genetisk vägledning.
Våra ultraljudsmottagningar
Fosterdiagnostik - Du väljer själv!
Du har rätt att få muntlig och skriftlig information om fosterdiagnostik och dess möjligheter, men även om de risker och begränsningar som finns. Alla undersökningar är frivilliga och du väljer själv vilken vårdgivare som ska utföra dem. För att komma till oss krävs remiss, besöket blir då kostnadsfritt. Se gärna denna film om fosterdiagnostik från Region Uppsala
De flesta barn föds friska
Ca 98% av alla rutinultraljud är normala men ibland upptäcker vi något som vi inte på en gång kan avgöra om det är normalt eller inte. Det kan krävas upprepade undersökningar innan du kan få ett besked. Osäkerheten medan du väntar på svar kan vara en påfrestning. Det är också oundvikligt att vi av och till påvisar en mindre avvikelse som inte påverkar livskvaliteten hos ett i övrigt helt normalt foster. Vid ett fåtal tillfällen upptäcker vi en allvarlig fosterskada. I dessa fall erbjuder vi föräldrarna särskild rådgivning och stöd.
Genetisk vägledning
Hos oss arbetar en genetisk vägledare. Genetisk vägledning är en medicinsk konsultation, ett informationssamtal, som går igenom genetiska, medicinska och psykologiska frågeställningar associerade med risken för en genetisk sjukdom i en familj eller i en släkt. Vi har ett nära samarbete med klinisk genetikmottagning i Solna. Hit kan ni även vända er vid funderingar kring hög sannolikhet för trisomi efter KUB undersökning. Läs gärna broschyren Hög sannolikhet för trisomi efter KUB-undersökning- vad händer nu?
Våra undersökningar & behandlingar
-
KUB (Kombinerat ultraljud och blodprov)
KUB görs i tidig graviditet. Undersökningen är ett sätt att ta reda på sannolikheten att ett foster har har en kromosomförändring.
-
NIPT (Non Invasive Prenatal Testing)
NIPT är en förkortning av Non-Invasive Prenatal Testing. Vid NIPT tas ett blodprov från den gravida kvinnan. I blodet finns en liten mängd DNA från fostret och genom att analysera blodet kan man upptäcka om fostret har en kromosomavvikelse (aneuploidi). Analysen är riktad och detekterar aneuplodi av kromosom 13, 18, 21 samt könskromosomerna X och Y.
-
Rutinultraljud
Alla gravida i Sverige erbjuds att göra ett rutinultraljud under graviditeten. Denna utförs oftast kring graviditetsvecka 18-20. Ett rutinultraljud görs främst för att räkna ut förlossningsdatum, se antal foster och bedöma moderkakans läge. Det görs också en noggrann genomgång av fostrets anatomi för att utesluta grava missbildningar.
-
Riktat ultraljud
En mer detaljerad undersökning i graviditetsvecka 18-20 då det finns särskilda omständigheter.
-
Tillväxtultraljud
Ibland finns omständigheter som gör att barnets vikt behöver beräknas.
-
Moderkaksprov och fostervattenprov
Om du har en förhöjd sannolikhet för kromosomavvikelse eller andra allvarliga ärftliga tillstånd, eller om man har upptäckt någon missbildning vid ultraljudsundersökningen, kan man utföra ett moderkaksprov alternativt fostervattenprov.
-
Fostervattentappning
Det händer att det produceras mer fostervatten än normalt och då kan det bli aktuellt att tappa ut en del för att underlätta för den gravida kvinna.
-
Laserbehandling vid TTS
När man väntar enäggstvillingar (monokoriotiska tvillingar), delar de moderkakan och då finns det en liten risk att de kan drabbas av en ovanlig komplikation som kallas tvillingtransfusionssyndrom eller TTS. I dag finns det möjlighet till behandling genom att med laser bränna av kommunicerande kärl i moderkakan.
-
Blodtransfusion till foster
Blodtransfusion inuti livmodern (intrauterin transfusion) utförs vid uttalad blodbrist (anemi) hos fostret.