Neonatal vårdavdelning C8:33 Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Ring oss

08-517 721 41

Besök oss

Eugeniavägen 23, Solna, C8:33, C8:35, SOLNA

Hitta hit

Diagnoser:

Sjukdomar i nyföddhetsperioden, För tidigt född, Familjecentrerad vård

Patientområde Sjuka nyfödda barns verksamheter finns på tre sjukhus i Stockholm; Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset Huddinge och Nya Karolinska i Solna.

Vid avdelningen för neonatalvård och neonatal intensivvård i Solna vårdas sjuka nyfödda och för tidigt födda barn. Vi som tar hand om ditt barn är barnsköterskor, undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och läkare. Här bedrivs högspecialiserad neonatal intensivvård.

Vi sätter stor vikt vid din/er delaktighet i vården av ditt nyfödda barn.

Våra mål är:

  • att inte separera dig från ditt barn genom att erbjuda boende på avdelningen.
  • att du som förälder ska känna dig trygg med att sköta ditt barn och att du kan se barnets behov.
  • att du är delaktig i planering och utförande av ditt barns omvårdnad.
  • att du känner dig väl bemött, får tillräckligt med stöd och information.

Lär dig mer om Sjuka nyfödda barn

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

Parkering

Det finns ett parkeringsgarage som nås via en nedfart på Eugeniavägen 23, alleles invid huvudentrén till sjukhuset. Ett större parkeringshus finns även på Framstegsgatan 9, på sjukhusets baksida. Besöksparkering finns även utomhus på flera ställen inom sjukhusområdet. Vissa tider på dygnet är det brist på parkeringsplatser, då kan det vara enklare att åka kommunalt.

Under besöket

På intensivvårdsrummen vårdas barn fån hela Stockholm och övriga landet som är i behov av intesivvård. När barnets vårdbehov minskar kan det flyttas till en sal där hela familjen kan bo tillsammans. Dessa rum finns främst på våra enheter i Huddinge och Danderyd.

Nyförlösta mammor kan vårdas tillsammans med sitt sjuka eller för tidigt födda barn direkt efter förlossningen. Om barnet behöver medicinsk övervakning så sker det via ett trådlöst övervakningssystem.

Vårdtiden kan många gånger bli lång. Det är viktigt att ni som föräldrar orkar med. Tänk på att det är viktigt att äta en allsidig kost och att vila. Försök ochså ta er ut från sjukhuset och få frisk luft varje dag.

Vi vill att ni ska känna er trygga under den tid ert barn behöver vårdas hos oss. Ni kan fråga om vad som helst och allt ni undrar över är viktiga frågor.

Praktisk information

Entrén till avdelningen är låst dygnet runt. Föräldrar kan kvittera ut ett lånepasserkort mot en deposition på 100 kr/styck.

Huvudentrén till Nya Karolinska universitetssjukhuset Solna (NKS) är låst mellan klockan 22.00 och 05.00. Lånekortet från avdelningen fungerar även i huvudentréns snurrdörr.

Övernattningsrum

På avdelningen finns det övernattningsrum för familjer till barn som vårdas på avdelningen. Ni ansvarar själva för att bädda rent. Säg till personalen så ger de er rena lakan och handdukar när ni behöver. Vid flytt är vi tacksamma om ni lägger era sängkläder i tvättkorgen. Tänk på att hålla golvet fritt från saker så att rummet kan städas dagligen.

Ytterkläder

Ytterkläder förvaras på ert övernattningsrum. Använd skoskydd vid blött väder och byt om til inneskor när ni är inne på avdelningen. Besökare lämnar ytterkläder i skåpen utanför avdelningen.

Mat

Vi bjuder på frukost varje morgon. Information om övriga måltider finns i dagrummet där det finns personal varje förmiddag. Det finns alltid tillgång till kaffe, te och choklad.

Har ni som föräldrar besök av anhöriga och vill sitta ned en stund är det bra om ni går till föräldrarummet som är beläget utanför entrén till avdelningen. Där finns det ett kylskåp och mikrovågsugn. Tänk på att plocka undan efter er så att det ser trevligt ut när nästa besökare kommer till rummet.

På plan tre finns ett café som säljer enklare maträtter. Inom sjukhusområdet finns restauranger, kiosk och apotek. Vid Torsplan finns det affärer, apotek och restauranger.

Mobiltelefoner

Ni får gärna prata i mobiltelefoner utanför patientsalarna, men när ni är hos ert barn vill vi att ni har telefonen på ett ljudlöst läge för att inte störa barnen. Sätt gärna telefonen i flygplansläget när ni är hos ert barn. I övernattningsrummet går det bra att använda mobiltelefon.

Stöd

Vi har en kurator som finns till för er, det kan vara bra att prata med en person som är utanför den direkta vården av barnet. Kuratorn kan dessutom hjälpa er med information om föräldrapenning, sjukskrivning och praktiska frågor. Ibland kan äldre syskon och andra närstående må bra av att få prata med kuratorn.

Ni kan också prata med sjukhuskyrkans medarbetare. De finns alltid tillgängliga för samtal. KOntakt med dem kan ni få via personalen på avdelningen eller via telefon 08-517 740 73. På plan 04 (C4:34) i samma hus som neonatalavdelningen finns sjukhuskyrkans stilla rum som är öppet för besök dygnet runt. Om ni vill att ert barn ska döpas under vårdtiden hjälper sjukhuskyrkan till med det.

Rökning

Karolinska universitetssjukhuset i Solna är ett rökfritt sjukhus. Rökning får därför bara ske på anvisade platser utomhus.

Efter besöket

Föräldraenkät

Vi är mycket angelägna om att ge er ett så gott bemötande och omhändertagande som möjligt. Högsta tänkbara kvalitet och ständiga förbättringar är våra ledord. Vi behöver därför regelbudet få in synpunkter från föräldrar och andra närstående. Därför skulle vi vilja be er svara på en enkät i slutet av er vistelse hos oss där ni delger era erfarenheter av vistelsen på sjukhuset. Vi uppskattar all feedback som leder till att vården blir ännu bättre och säkrare.