Rehabteamet Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Rehabteamet på Astrid Lindgrens barnsjukhus finns till för barn och ungdomar som behandlats för cancer. Vi erbjuder bedömning av rehabiliteringsbehov, rehabilitering och uppföljning. Vi hjälper dig att få din vardag att fungera så bra som möjligt på dina villkor. Hos oss får du träffa specialister som lyssnar på dig för att förstå dina behov. Tillsammans gör vi sedan en skräddarsydd plan som passar för just dig.

I vårt team arbetar arbetsterapeuter, dietister, fysioterapeuter, kuratorer, logopeder, läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vårt mål är att ni som familj ska få en så välfungerande vardag som möjligt inom livets alla områden, även det som finns runt omkring sjukdomen.



För vem?

Alla barn och ungdomar som har behandlats för cancer bjuds in till ett samtal med teamet för att gemensamt se över om det finns behov av rehabilitering. För en del kan det vara aktuellt nu, för andra längre fram och ibland är det inte aktuellt alls.

Kontakt med oss

Kontakt med oss kan ske efter färdigbehandlad cancer, eller på remiss för uppföljning en tid efter. 

Karolinska Universitetssjukhuset Solna, Karolinska vägen 37A 
 QB01 (Q-huset, plan 1) 

Telefonnummer: 08-123 776 12 

Ni kan också kontakta oss via ”Alltid öppet”. Sök Mottagning fysioterapi 

Hur går det till när ni kommer till oss?

Kartläggande samtal 

Det första steget är att träffa oss på ett kartläggande samtal där vi pratar om vad i vardagen som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Det gör vi för att se hur vi på bästa sätt kan stötta dig och din familj. Vi pratar också om vad vi kan erbjuda och vad rehabilitering är. 

Vårdnadshavaren får vid ett eget tillfälle möjlighet att träffa en kurator eller psykolog för att prata om sin vardag. Tillsammans kommer vi fram till om våra insatser passar för er och om nu är rätt läge.  

Fördjupande bedömning 

Det är viktigt för oss att få en tydlig bild av er situation, så att vi kan ge rätt stöd. Därför kan vi ibland boka in ytterligare besök för att förstå mer om er situation och vad ni behöver hjälp med. Behöver ni komma i kontakt med andra delar av kommunen eller regionen kan vi hjälpa er med det. 

Rehabiliteringsplanering 

Sedan skriver vi tillsammans med er en rehabiliteringsplan där vi kommer överens om mål med rehabiliteringen, hur länge rehabiliteringen behöver pågå och hur vi bäst kan stötta er på vägen. 

Rehabilitering  

Ni genomför rehabiliteringen tillsammans med oss, utifrån den plan vi kom överens om. Ibland ses vi digitalt, ibland på plats. Ibland tillsammans med andra, ibland träffar du någon av oss enskilt. 

Uppföljning 

Efteråt följer vi tillsammans upp hur det gått och om målen vi satte tillsammans i din rehabiliteringsplan blivit uppfyllda. Om ni behöver mer stöd skriver vi en ny plan. Om målen är uppfyllda avslutas insatserna, men dörren står alltid öppen om ni skulle behöva oss igen. 

Vi som jobbar i teamet?

Arbetsterapeuten hjälper till att stärka barnets förmåga att klara av dagliga aktiviteter och arbetar med handmotorik och perception. Här får man träna upp nedsatta motoriska och exekutiva funktioner och får hjälp med utprovning och ordination av hjälpmedel. Ibland gör vi även en bedömning av behov av anpassningar i hemmet.

Dietisten är specialist på kost och näring. När man har cancer kan både sjukdomen och behandlingen göra att man går upp eller ner i vikt. Det kan göra att man behöver professionell hjälp med kost- och näringsintag.

Fysioterapeuten undersöker behov av hjälp att utveckla sin grovmotorik. Här kan man få hjälp med andningsgymnastik, smärtlindring, rörelseuttag, förflyttningsträning och träning av särskilda grovmotoriska rörelser och funktioner. Fysioterapeuten hjälper också till att prova ut ortopedtekniska och tekniska hjälpmedel, och kan ge råd om hur familj och personal kan hjälpa barnet.

Kuratorns uppgift är att kartlägga familjens sociala situation genom samtal. Kuratorn kan vid behov även erbjuda stödsamtal till anhöriga och ge stöd, vägledning och information om vilket stöd som finns utanför sjukvården.

En logoped bedömer och behandlar patienter som har svårt att prata och förstå när andra pratar. Logopeden kan bidra med stöd när man behöver alternativa sätt att kommunicera, till exempel genom handtecken eller tekniska hjälpmedel. Hen arbetar också med barn som har svårigheter med munmotorik, ätande eller sväljning.

Barnläkaren är medicinskt ansvarig i teamet. Läkaren följer och utvärderar patientens medicinska tillstånd.

Neuropsykologen bedömer barnets kognitiva styrkor och svårigheter och hur dessa påverkar inlärningsförmåga, beteende och hur barnet fungerar i vardagen. Neuropsykologen observerar barnet och bildar sig en uppfattning om hur barnet mår med hjälp av tester och samtal. Neuropsykologen bidrar med stöd och utbildning om barnets tillstånd till familjen, skolan och barnet själv.

Sjuksköterskan samordnar och koordinerar barnets vård och teamets rehabilitering så att barnet får tillräckligt med träning och vila.

Länkar av intresse

Barncancerfonden 
AjaBajaCancer 
UMO - Ungdomsmottagning på nätet 
Youmo - Ungdomsmottagning på nätet 
bris.se  - BRIS 
Kraftens hus Stockholm

Information till vårdgivare

Rehabteamet Astrid Lindgrens Barnsjukhus är ett multiprofessionellt team som utreder, följer upp, och erbjuder rehabilitering till barn och ungdomar som har behandlats för cancer.

Till teamet kommer barn och ungdomar antingen i direkt vårdkedja efter färdigbehandlad cancer, eller på remiss för uppföljning eller utredning vid kvarstående svårigheter under uppväxtåren.