Till dig som vill få information om ditt genetiska ursprung

Du som vet om eller tror att du tillkommit efter en donationsbehandling på Karolinska är välkommen att kontakta oss för att få information om ditt genetiska ursprung eller rådgivning kring detta.

Vi behöver ditt personnummer för att kunna kontrollera om det finns några uppgifter om detta. Om det finns information så kontaktar vi dig för att avtala och tid till vår donationsansvariga läkare och kurator för ett personligt besök. För att kunna få tillgång till information om donatorn behöver du vara över 18 år.

Vid besöket får du information om vad som finns antecknat i donatorns särskilda journal och, om du önskar, även donatorns identitet. Sedan 2019 har du möjlighet att lägga till dina egna personuppgifter i donatorns särskilda journal. Detta gör det möjligt för andra personer som tillkommit från samma donator att ta del av dina uppgifter. Besöket är kostnadsfritt men du behöver legitimera dig får att få uppgifter om donatorn. Närstående får följa med ditt önskemål men inledningsvis är samtalet alltid enskilt.

För mer information, kontakta gärna donationsbarnmorskorna via Alltid Öppet.

Vad säger lagen?

I Sverige har man beslutat att barn, som tillkommit genom donation har rätt att få veta sitt genetiska ursprung då de uppnått mogen ålder (18 år). Det innebär att donatorn kan bli kontaktad i framtiden. Donatorn har inga juridiska rättigheter eller skyldigheter mot de eventuellt kommande barnen.

Den som tar emot donerade könsceller uppmanas att berätta för barnet hur det kommit till i tidig ålder. Barnet kan, vid mogen ålder, söka upp den klinik där donationen utförts för att ta del av information om donatorn. Donatorn är helt anonym för mottagarparet/mottagaren likaså är mottagarparet/mottagaren helt anonym för donatorn.

Vilken information kan barnet få?

I en särskild journal dokumenteras information om donatorns hårfärg, hudfärg, ögonfärg, längd och vikt. Donatorn kan också inkludera eventuella intressen samt släkt- och familjeförhållanden i ett standardiserat eller personligt brev. Ett fotografi av donatorn kan vara värdefullt för barnet. En särskild journal sparas i 70 år.

Läs mer på kunskapsguiden.