Högspecialiserad vård

Inom högspecialiserad sjukvård inryms följande patientgrupper

Fertilitetsbevarande åtgärder

Fertilitetsbevarande åtgärder. Konsultation, utredning, åtgärden/frysförvaring, uppföljning, samt efterföljande konsultationer/rådgivning, inför frysförvaring av könsceller/vävnad.

Inför efterföljande behandlingar med eventuell vävnadstransplantation och /eller assisterad befruktning, tillika den vård som ges i anslutning till detta.

HIV - smittade kvinnor

Under 2017 har Karolinska Universitetssjukhuset fått godkänt att göra assisterad befruktning hos par där kvinnan är hiv-positiv inom ramen av en forskningsstudie. Etiskt tillstånd 2016/2096-31/4. Assisterad befruktning hos hiv-positiva kvinnor är i nuläget ej tillåten i Sverige.

Reproduktionsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset kommer att vara den enda kliniken i Sverige som har möjlighet att erbjuda denna behandling i projektform. Behandling sker i samarbete med Infektionskliniken och Högspecialiserad Mödravård på Karolinska Universitetssjukhuset.

Syftet med studier är att utvärdera resultat av fertilitetsbehandling hos hiv-positiva kvinnor. Typen av assisterad befruktning som kommer att användas är provrörsbefruktning med insemination av spermier (ICSI).

Förutsättning är att kvinnan har en välbehandlad hiv-infektion med hög följsamhet och låga virusnivåer.

Övriga regler som gäller för landstingsfinansierad behandling inom Stockholm Läns Landsting bör uppfyllas. Utomlänspar kommer att ha möjlighet att delta i studier i samarbete med lokala fertilitesenheter och infektionskliniker.

Preimplantatorisk genetisk testning, PGT (PGD)

PGT-behandling utgör en form av prenatal diagnostik och ses inte som en form av fertilitetsbehandling. PGT får endast användas om mannen eller kvinnan bär på anlag för en allvarlig genetisk sjukdom eller kromsomavvikelse som innebär hög risk att få ett barn med en genetisk skada eller sjukdom.

Donation

Donation innefattande äggceller (oocyter) och spermier
Donation med oocyter (äggdonation, OD/OR)  betraktas tills vidare som högspecialiserad vård tills dess att Socialstyrelsen och IVO har fått sitt godkännande att dessa kan utföras vid andra kliniker än så kallade upplåtna enheter (universitetskliniker).

Övrigt som kan kräva högspecialiserad vård

  • Smittsamma infektionssjukdomar (exempelvisvis Hepatit B samt C, HIV, eller andra i författningssamlingen, se SOSFS 2009:32).
  • Avvikande anatomiska förhållanden i reproduktionsorganen (exempelvis vissa uterusanomalier), störningar i sexuell utveckling (DSD)
  • Andra kroniska systemsjukdomar/tillstånd som behöver Universitetssjukhusets kompetensprofil, till exempel svår endometrios, vissa typer av uterusmyom, njursjukdom, reumatiska sjukdomar, ärftliga sjukdomar, avancerade andrologiska tillstånd (framförallt azoospermi) som kräver särskild kirurgisk teknik vid behandling (exempelvis microTESE) eller associerat till utredning/ bedömning av dessa fall.
  • 2nd opinion av alla ovan grupper, även inkluderande bedömning av psykosociala förhållanden.
  • Vissa enstaka andra tillstånd, avgörs från fall till fall.

Separat remiss

Separat remiss för mannen krävs för följande åtgärder;

  • Spermaanalys utförs av Reproduktionsmedicinska laboratoriet.
  • Testikelbiopsi utförs av Reproduktionsmedicin. Efter eventuell frysförvaring krävs ny remiss (högspecialicerad vård) för assisterad befruktning.
  • Ställningstagande till transport till annan vävnadsinrättning av gameter/vävnad.
  • Andrologiska frågeställningar hänvisas till ANOVA - Andrologmottagning.