Bli Äggdonator

De som väljer att bli äggdonatorer vill hjälpa ofrivilligt barnlösa par och ensamstående. Kanske känner du någon som haft svårt att få barn, eller vill du ge en unik gåva av liv till dem som önskar det mest?

För att donera:
  • Vara fysiskt och psykiskt frisk och inte ha kända ärftliga eller allvarliga sjukdomar.
  • Enligt nationella riktlinjer vara minst 23 år och inte fyllt 36 år.
  • Ha ett BMI (Body Mass Index) på högst 32 (länk till BMI-räknare).
  • Du ska ha vart rök- och snusfri 3 månader innan påbörjad behandling.
  • Gärna ha fött egna barn, men inget krav.

Anmäl ditt intresse i appen Alltid Öppet.

Det innebär inte att du måste bli donator, men ger dig möjlighet att få mer information.

 

Att donera på hos oss på Reproduktionsmedicin innebär att din donation endast går till patienter inom offentligt finansierad vård. Din donation är begränsad till sex familjerätter. En äggdonator erhåller skattefri ersättning om 12 100 kronor per ägguttag.
Hur går det till:

När du gjort en intresseanmälan kontaktar vi dig via telefon för mer information. Därefter förser vi dig med remiss för blodprov utifrån Socialstyrelsens föreskrifter. De prover som tas är följande:

Hepatit B, hepatit C, HTLV 1 + 2, HIV, syfilis, klamydia och gonorré samt ett hormonprov, AMH. Du fyller även i en hälsodeklaration.

Om samtliga provsvar uppfyller kriterierna kallar vi dig på ett nybesök till läkare och kurator. Om provsvaren på något sätt avviker får du återkoppling om detta och vi kan tyvärr inte gå vidare i processen.

Medicinsk utredning:

Du träffar en läkare för samtal om dig, ditt hälsotillstånd eventuella sjukdomar och ärftlighet. Om du fött barn har ni en dialog kring graviditet, förlossning och barnets utveckling. Besöket inkluderar en gynekologisk undersökning med vaginalt ultraljud för att se äggstockar och livmoder.

Psykosocial utredning:

För att bedöma om en person är lämplig som donator ska läkare samråda med psykolog eller beteendevetare/kurator enligt lagstiftning. Du får möjlighet till ett reflekterande och utredande samtal om donation, vad det innebär för dig att donera i kombination med information om gällande lagar och rutiner. Du får berätta om dina levnadsförhållanden, uppväxt och familj, hälsa och livsstil, samt dina funderingar kring olika aspekter av donation.

Efter de båda besöken tar vi upp ditt ärende på en multiprofessionell teamkonferens. Om du blir godkänd tar en barnmorska kontakt med dig för vidare planering.

Hormonstimulering och ägguttag:

Vid menstruation mognar och lossar ett ägg varje månad. En kvinna föds med ett förbestämt antal omogna ägg, ca 300 000 stycken. Vid äggdonation stimuleras äggstockarna för att fler ägg ska mogna, behandlingen kommer att ta cirka två veckor. Vid ägguttaget smärtlindras du, ingreppet tar ca 10-20 minuter därefter får du vila en stund innan du kan åka hem. Efter cirka en till två veckor får du din mens som vanligt, hormonbehandlingen (och äggdonationen) påverkar inte din fertilitet. 

Vad säger lagen?

I Sverige har man beslutat att barn, som tillkommit genom donation har rätt att få veta sitt genetiska ursprung då de uppnått mogen ålder (18 år). Det innebär att donatorn kan bli kontaktad i framtiden. Donatorn har inga juridiska rättigheter eller skyldigheter mot de eventuellt kommande barnen.

Den som tar emot donerade könsceller uppmanas att berätta för barnet hur det kommit till. Barnet kan, vid mogen ålder, söka upp den klinik där donationen utförts för att ta del av information om donatorn. Donatorn är helt anonym för mottagarparet/mottagaren likaså är mottagarparet/mottagaren helt anonym för donatorn.

Vilken information kan barnet få?

I en särskild journal dokumenteras information om donatorns hårfärg, hudfärg, ögonfärg, längd och vikt. Donatorn kan också inkludera eventuella intressen samt släkt- och familjeförhållanden i ett standardiserat eller personligt brev. Ett fotografi av donatorn kan vara värdefullt för barnet. En särskild journal sparas i 70 år.