Forskning och utbildning Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner

Inom temat bedrivs grundforskning, translationell forskning och klinisk forskning och vi bedriver utbildning för alla berörda professioner

USV enhet Graviditet och Förlossning

Forskning

Inom ME Graviditet och Förlossning (GoF) bedrivs forskning som spänner allt ifrån experimentell stamcellsbehandling av foster och barn till kliniska och epidemiologiska studier på gravida kvinnor. Vi är också engagerade i implementeringsforskning och kvalitetsutvecklingsarbete. Vi samarbetar på tvärs med flera olika specialister på Karolinska Universitetssjukhuset, till exempel, neonatalogi, medicinsk genetik, perinatal patologi, infektionsmedicin, barnkardiologi etc., och deltar aktiv med flera stora national och internationella studier samt randomiserade kontrollerade studier. Vi har tätt samarbete med Karolinska Institutet och forskarna tillhör institutionerna CLINTEC, Medicin Solna-Klinisk epidemiologi och KBH.

Utbildning 

ME GoF driver omfattande utbildningsverksamhet på grund och avancerad nivå. Vi medverkar vid utbildning av studenter inom Karolinska Institutets läkarprogram samt två självvalda kurser (SVK), och utbildning av barnmorskor. På enheten tar vi emot ett antal Erasmusstudenter. Internationella studenter har även möjlighet att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) hos oss som en del av kursen Klinisk rotation – Gynekologi obstetrik. Därtill genomförs utbildning för blivande specialister inom obstetrik och gynekologi och fortbildning av färdiga specialister. Vidare bedrivs forskarutbildningskurser i samarbete med KI och specialistkompetenskurser (SK) i samarbete med Socialstyrelsen. Vi bidrar med utbildning av handledare och ger stöd till medarbetare for kvalificering som docent.

USV enhet Gynekologi och Reproduktionsmedicin

Forskning

Inom ME Gynekologi och reproduktionsmedicin (GoR) bedrivs experimentella studier om tidig mänsklig embryoutveckling, livmoderslemhinnans betydelse för fertilitet och tidig graviditet, miljögifters inverkan på kvinnlig fertilitet, endometrios, rikliga blödningar och riskfaktorer för äggstockscancer. Forskningen omfattar även kliniska studier av olika patientgrupper med infertilitet och förändrad könsutveckling, fertilitetsbevarande åtgärder vid cancer och utveckling av nya metoder för antikonception och abortbehandling. Många studier görs i nationella och internationella samarbeten.

Utbildning 

Vid sidan av forskningen bedriver ME GoR omfattande utbildningsverksamhet på alla nivåer. På enheten utbildas studenter i obstetrik och gynekologi inom Karolinska Institutets läkarprogram och barnmorskeprogram. Därtill genomförs utbildning för blivande specialister inom obstetrik och gynekologi och fortbildning av färdiga specialister genom ett ackrediterat europeiskt program. Vidare bedrivs forskarutbildningskurser.

Omvårdnadsforskning

Inom omvårdnadsforskning Kvinnohälsa bedrivs kliniska forskningsprojekt, registerbaserad epidemiologisk forskning, pedagogisk forskning, randomiserade kontrollerade studier, kvalitativ forskning och implementeringsforskning.

Gemensamt för all omvårdnadsforskning vid Kvinnohälsa är att den syftar till att förbättra sexuell och reproduktiv hälsa, ökad tillgång till medicinska aborter, omhändertagandet och den medicinska säkerheten för gravida, födande och familjen.

Genom att kombinera kliniskt arbete, forskning och utbildning kan vi snabbt identifiera behovet av ny kunskap som kan förebygga sjukdom, befrämja reproduktiv hälsa och förbättra vården och omhändertagandet för gynekologiska patienter, gravida, födande och deras familjer.

USV-enhet Hälsoprofessioner

Forskning

Forskning inom Hälsoprofessioner spänner över alla teman och flera funktioner. Professionerna arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, kurator, logoped och psykolog har patientens hälsa och funktion som gemensam nämnare och samlas under benämningen Hälsoprofessionerna. Vår forskning ligger i framkant både nationellt och internationellt. Forskningen är inriktad på patientens hälsa och funktion som studeras med olika typer av forskningsdesign som tex utvärdering av olika behandlingsinterventioner, observationsstudier, metodstudier och kvalitativa studier. Vi arbetar med att utveckla olika e-hälsolösningar samt nya arbetssätt och innovativa lösningar för att vården ska bedrivas där den gör mest nytta och för att underlätta för patienterna.

Hälsoprofessionerna har en FoU-grupp som består av 14 ledamöter som täcker de olika professionerna och ämnesområdena inom Hälsoprofessionerna och representerar Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. 

Utbildning

Vi bedriver utbildning för sex olika professionsutbildningar och vi värnar om en god akademisk studentmiljö. Vi har ett nära samarbete i både forskning och utbildning med flera institutioner på Karolinska Institutet samt även andra högskolor och universitet. Vi har ett pedagogiskt forum för att utveckla och implementera nya pedagogiska metoder samt utbyte av erfarenheter mellan professionerna.