Frågor och svar

Här kan du läsa vanliga frågor och svar kring PrevenTells verksamhet.

Satsningen att utveckla hjälplinjen PrevenTell kommer från regeringen och projektet är unikt i världen. Bakom PrevenTell står Anova. Anova är en multidisciplinär verksamhet för utredning och behandling av bland annat sexuell problematik såsom tvångsmässighet och funktionsnedsättning. Läs mer om ANOVA

När du ringer oss

Hur kan ett telefonsamtal se ut?

När du ringer kommer du att få prata med sjukvårdsutbildad personal som har stor erfarenhet och vana att ta emot samtal som berör det sexuella området. Vi som svarar kommer att ställa en del standardfrågor som vi ställer till alla som ringer. Vi kommer att be dig beskriva vad det är som gör att du ringer till oss, hur just ditt sexuella problem ser ut. Utifrån dina svar gör vi sedan en bedömning av hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Vi utför ingen behandling över telefonen, men vi kan ge stöd, och om det behövs, hänvisa dig till annan vård beroende på var du bor och vad för slags problem du har.

Hur lång tid tar telefonsamtalet?

När du ringer PrevenTell får ditt samtal alltid ta den tid som det behöver. Vi ställer ett antal frågor till alla som ringer, sedan beror det på hur mycket du vill prata och berätta. Därför är det svårt att förutse hur lång tid ett samtal kommer att ta. Om vi är upptagna i annat samtal när du ringer, kan du välja att lämna ditt telefonnummer på telefonsvararen så ringer vi upp dig, så att du slipper vänta i telefonkö. Ditt telefonnummer raderas efter att vi ringt upp.

Måste jag berätta vem jag är när jag ringer?

Nej, du kan vara anonym när du ringer. Inom sjukvården finns däremot en skyldighet att dokumentera alla samtal. Väljer du att vara anonym dokumenterar vi samtalet med ett så kallat reservnummer. Reservnumret kommer inte att kunna kopplas ihop med dig som person. Blir du därefter patient hos oss, kommer vi däremot behöva ditt personnummer.


Vård och behandling

Kan jag ändra på ett sexuellt beteende?

Det kan vara mer eller mindre lätt att ändra ett oönskat sexuellt beteende, men erfarenheten visar att man i alla fall kan lära sig att kontrollera sexuella handlingar där de negativa konsekvenserna av beteendet kan bli stora – till exempel sexuella handlingar mot någon som inte samtycker. De flesta av oss kan också utveckla och uppmuntra sexuella tankar och beteenden som inte står i strid med lagen, och som man inte behöver skämmas för – kort sagt en sexualitet där inte någon annan riskerar att ta skada.

Var kan jag vända mig om jag vill få vård och behandling?

Vår hjälplinje är nationell och ger dig stöd och råd oavsett var du bor i Sverige. Vi kan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. 

Bakom PrevenTell står ANOVA som erbjuder vård och behandling i Stockholm vid oönskad sexualitet. Läs mer om ANOVAS sexualmedicinska mottagning.

Om du inte bor i Stockholm kommer vi att hänvisa dig till en lämplig vårdenhet så nära din bostadsort som möjligt. Under telefonrådgivningen kommer vi överrens med dig om var lämplig vård och behandling ska ske.

Vi har byggt upp en hänvisningsbank för andra vårdenheter i Sverige vilka är vana att ta emot personer med sexuell problematik. Den hänvisningsbanken är under fortlöpande utveckling.