NHV Könsdysfori
Viss vård av könsdysfori. Socialstyrelsen har beslutat att vid misstanke om könsdysfori (oavsett ålder) ska viss vård, enligt nedan, utgöra nationell högspecialiserad vård och bedrivas vid tre enheter med tre respektive samarbetspartners. Beslutet gäller från och med 1 januari 2024.
- Region Stockholm, Karolinska Universitetssjukhuset samarbetar med Region Uppsala, Akademiska sjukhuset.
- Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska. Universitetssjukhuset samarbetar med Region Västerbotten, Norrlands Universitetssjukhus.
- Region Östergötland, Linköpings Universitetssjukhus samarbetar med Region Skåne, Förvaltning psykiatri, habilitering och hjälpmedel.
Följande vårdområden utgör nationell högspecialiserad vård vid könsdysfori:
Psykiatri:
Psykiatrisk diagnostik, utredning och bedömning
Beslut och uppföljning av fortsatt behandling
Endokrinologi:
Utredning
Bedömning
Uppstartsbehandling*
*Fortsatt behandling kan ske efter överenskommelse med vårdgivare på hemort i nära samarbete med de nationella högspecialiserade vårdenheterna.
Logopedi:
Utredning, bedömning och initial behandling*
Viss könsbekräftande kirurgi:
Yttre genital kirurgi för vuxna
Stämbandskirurgi för vuxna
Uppföljning:
Av den uppföljning som görs av vården efter utskrivning från en nationell enhet, ska minst en uppföljning utföras av denna enhet.
Viss vård av könsdysfori i Region Stockholm
I Region Stockholm är det ANOVA, Karolinska Universitetssjukhuset, som ansvarar för könsdysforiutredningar för vuxna och vidare remisser för könsbekräftande behandlingar.
Utredningens innehåll:
- Utredningen inleds med besök hos psykiater som tar ställning till om en utredning ska inledas eller ej. Du kommer att få berätta om din tidigare och nuvarande psykiska samt kroppsliga hälsa. En viktig del av samtalet handlar om hur din könsidentitet har utvecklats genom livet, hur den yttrar sig och påverkar dig.
- Därefter sker en strukturerad screening av psykisk ohälsa hos sjuksköterska. Du kommer också att få fylla i några självskattningar.
- Efter dessa inledande besök kommer du att genomgå en psykologutredning. Målet med den är att förstå din könsidentitet bättre, hur den tar sig i uttryck, hur den har utvecklats över tid och vilka konsekvenser den får för just dig. Vi undersöker om du mår dåligt av att din kropp och könsidentitet skiljer sig åt samt dina förväntningar på könsbekräftande behandling.
- Vid behov kommer en kurator att göra en social utredning rörande boende, sysselsättning, ekonomi, relationer och transition.
- Under utredningen erbjuds du att ta med dina närstående till ett möte hos oss. Under mötet berättar vi hur en utredning går till och dina närstående får tillfälle att ställa frågor till oss. Målet är att hjälpa dina närstående att vara ett bra stöd för dig. Närståendemöten är frivillig och du väljer själv vem/vilka du vill bjuda in.
- I slutet av utredningen kommer du att kallas till psykiater som sammanfattar utredningen och ställer kompletterande frågor till dig.
- Därefter träffas teamet för att göra en samlad bedömning. Vid mötet tar vi ställning till om kriterierna för diagnos är uppfyllda samt om förutsättningar finns för att inleda och fullfölja en behandling.
- Efter teamdiskussionen får du träffa psykiater för att få information om vad som har beslutats och göra en planering om vad som sker härnäst.
I Region Stockholm är det ANOVA, Karolinska Universitetssjukhuset, som även ansvarar för den hormonella behandlingen efter diagnos. Efter erhållen diagnos erbjuds insättning och justering av könskonträr hormonbehandling. Vi följer upp all insatt behandling avseende effekter och eventuella bieffekter och efter minst ett års välinställd behandling kan vi utremittera patienten till hemsjukhus där fortsatt vård kan ske.
Aktuellt
Patientinformation
Information om väntetider kan hittas på: www.anova.se
Remissinformation
Vårdgivare i Region Stockholm kan använda TakeCare för elektroniska remisser.
Remisserna skickas till ”ANOVA mottagning”
Remisser via post skickas till:
Karolinska Universitetssjukhuset Solna
ANOVA
171 76 Stockholm
Inför remittering med frågeställningen könsdysfori önskar vi att vårdgivare använder remissmallen som finns under Remissinformation.
Kontaktinformation
Besöksadress:
Norra stationsgatan 69, plan 4
113 64 Stockholm
Telefon:
08-123 732 00