Andrologilaboratoriet vid ANOVA

Vid laboratoriets mottagning på Norra Stationsgatan 69, 4 tr, tar vi emot patienter med remiss för andrologisk utredning för undersökning av ejakulat, så kallat spermaprov eller spermaanalys. Analyserna görs i enlighet med de kvalitetskrav som Stockholms Läns Landsting har, med de metoder som rekommenderas av WHO och ESHRE. Laboratoriet är ackrediterat av Swedac med metoder enligt svensk standard SS-EN ISO 23162:2021.

Vi tar emot patienter med remiss från vårdcentral, gynmottagning eller annan klinik för utredning av män.

Vårt laboratorium är ackrediterat av Swedac för de metoder för undersökning av ejakulat (spermaprov) som Region Stockhkolm kräver. Metoderna följer rekommendationer från WHO (2021) enligt svensk och internationell standard (SS-EN ISO 23162:2021) och från den europiska vetenskapliga organisationen ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology).

INFÖR BESÖK 

Du måste ha en remiss. Antingen har Du fått remiss och information av din läkare, annars har vi fått remissen direkt och skickat information till Dig där vi uppmanar Dig att boka tid för spermaprov. Om Du inte har någon remiss kan Din husläkare skriva en (kan skickas elektroniskt i systemet TakeCare, eller som pappersremiss till ANOVA, Karolinska Universitetssjukhuset, Norra Stationsgatan 69, 4 tr, 113 64Stockholm).

Du kan nu boka tid via webben: 1177.se, sök ANOVA (Norra Stationsgatan) och logga in med t.ex. BankID på mobil. Mer information finns på www.anova.se, klicka på Laboratorium i menyraden upptill.

Du kan också ringa till ANOVAs telefon 08-1237 3200 - välj alternativ 2, så ringer vi upp så fort vi kan.Tänk på att när vi ringer upp så anges inte telefonnumret ("dolt nummer"). Detta telefonnummer är gemensamt för Andrologmottagning, Andrologilaboratorium, Sexualmedicinmottagning och Transmedicinsk mottagning - välj därför alternativ 2.

Tag med legitimation och eventuellt frikort till besöket. Vi tar inte betalt på plats, utan du får en räkning med posten. Beloppet varierar och anges i patientinformationen.

Tag med remissen, om du fått den direkt av remitterande läkare.

VID BESÖK

Om ANOVAs reception är bemannad anmäler du dig där när du kommer, annars går du direkt till laboratoriet och anmäler dig där. Ibland blir det lite kö, men oftast inte. Det blir en kort intervju först, och därefter får du tid att i lugn och ro i ett avskiljt rum samla upp provet som ska undersökas. När du lämnat in prov och ifyllt frågeformulär (som du ska ha fått tillsammans med patientinformationen) är ditt besök klart.

EFTER BESÖK

Resultatet av undersökningen skickas antingen till remitterande läkare, eller i vissa fall, direkt från oss till dig. Vilket som gäller i ditt fall får du besked om i samband med ditt besök. Resultaten är oftast klara inom 3 veckor