EEG-undersökning

När du kommer till oss för att göra en EEG-undersökning kan det vara bra att veta hur det går till.

Ett 20-tal elektroder placeras på ditt huvud , som registrerar den elektriska aktiviteten. Under registreringen som varar i ca 30 min ligger du på en brits och får omväxlande blunda och titta. Oftast avslutas registreringen med provokation som 3 min hyperventilation och 5 min blinkande ljus. Undersökningen är smärtfri och ofarlig.

Mindre barn får en mössa på huvudet. Mössan har gummiband och under dessa fäster vi små elektroder (metallplattor) med gel på. Det går även bra att sitta i mamma eller pappas knä under registreringen. 

Inför undersökning eller behandling

Undersökningen beräknas ta ca 1 timme. I vissa fall vill man göra en Förlängd EEG-registrering och då kan undersökningtiden variera mellan 2-6 timmar. Mer information om detta kommer i dessa fall stå med i kallelsebrevet. 

Du kan äta, dricka och ta dina mediciner som vanligt. Ta med en förteckning över dina mediciner. Tvätta gärna håret före undersökningen.

Under undersökning eller behandling

Vi fäster små metallplattor i hårbotten som fångar upp de svaga elektriska signalerna från hjärnan. Under undersökningen ligger du och vilar i en vilstol. Videoinspelning av undersökningen kan förekomma. 

Efter undersökning eller behandling

Din läkare som har skrivit remissen kommer att få svar från oss med undersökningsresultatet.