ENeG-undersökning (Huddinge)

När du kommer till oss för att göra en ENeG-undersökning kan det vara bra att veta hur det går till.

Syftet med denna undersökning är att undersöka funktioner i nerver. Undersökningen av nerver innebär att man undersöker både motoriska samt sensoriska (känsel) nerver.

Den del av undersökningen där man undersöker de motoriska nerverna går till så att man placerar små metallplattor över utvalda muskler. Därefter stimulerar man nerven med elektriska stötar. De elektriska stötarna kan upplevas lite obehagliga men de flesta av patienterna tycker att undersökningen går bra.

En del av våra patienter tycker att undersökningen påminner om TENS- behandling, där stimulering med elektricitet ges som smärtbehandling. Stötarna kan ges på flera olika ställen utmed nerven. Undersökningen av de sensoriska nerverna bygger på samma princip som undersökningen av de motoriska nerverna, alltså att man stimulerar nerver med hjälp av små elektriska impulser men skillnaden är att man använder sig av en annan typ av elektroder.

Känselmätning

I vissa fall kompletteras denna undersökning med något som kallas känselmätning. Detta görs ofta i samband med t.ex. Polyneuropatiutredning.  En platta som kan anta olika temperaturer sätts mot huden och du får ange när den känns varm eller kall.  

Inför undersökning eller behandling

Klä dig varmt med handskar eller vantar om det är kallt ute. Du kan äta, dricka och ta dina övriga mediciner som vanligt. Använd inte hudkräm på armar, händer, ben eller fötter. Undersökningen beräknas ta ca 1-2 timmar.

Alla under 18 år som utför denna undersöknings hos oss kommer bli erbjuden smärtlindring. Smärtstillande läkemedel får man på Barnneurologen B57 Albatross innan undersökning. Information om detta finns med i kallelsebrevet. Önskar man ingen smärtlindring vänligen kontakta oss. 

Under undersökning eller behandling

Vi fäster små metallplattor på huden. Nerven stimuleras elektriskt.

Efter undersökning eller behandling

Din läkare som har skrivit remissen kommer att få svar från oss med undersökningsresultatet.