Kärldiagnostik

Med ultraljud och perifer tryckmätning undersöker vi hur kärlen i kroppen fungerar.

Kärlundersökningar

Dels finns undersökningar för artärsidan (blodtrycksmätning och ultraljud) dels för vensidan (ultraljud):

  • Perifer cirkulationsutredning (t.ex. claudicatio eller kritisk ischemifrågeställning)
  • Undersökning av artärer med ultraljud, t. ex nivåbestämning av stenoser/ocklusioner
  • Undersökning av vener med ultraljud, t.ex. vid venös insufficiens eller DVT- frågeställning

Remissinformation:

Det är mycket viktigt att adekvat klinisk information och så preciserad frågeställning som möjligt ingår i remissen. Hänvisning till Take Care är inte acceptabelt som remisstext. Om patienten har vilosmärta och/eller gangränhot föreligger är det mycket viktigt att det klart framgår då vi alltid försöker ta hand om dessa patienter så snabbt som möjligt.

Perifer cirkulationsutredning

Undersökning av den arteriella cirkulationen i benen (perifer cirkulationsutredningUndersökningen utförs på patienter med misstänkt eller känd cirkulationsrubbning i benen. I det första fallet används undersökningen för att verifiera att det finns en arteriell cirkulationsrubbning och för att avgöra om den förklarar patientens besvär eller fynd i status. I det senare fallet görs undersökningen huvudsakligen för att bestämma förändringarnas svårighetsgrad, värdera funktionsnedsättningen och för att påvisa kritisk extremitetsischemi e.g. risk för gangrän och därmed behov av snar kirurgisk intervention.

En fullständig utredning av den arteriella cirkulationen i benen innefattar:

Mätning av blodtryck i vrist och tå simultant med armblodtryckmätning
Nivåbedömning (Doppler och/eller pulspalpation) samt vid behov
Gångprov på rullande matta med bestämning av vristtryck efter arbete.
Undersökningens utformning och innehåll får ofta avgöras i varje enskilt fall utifrån uppgifter på remissen, aktuell frågeställning samt fynd vid undersökningen.

Indikationer:
Distal tryckmätning: Diagnostik av nedsatt perifer cirkulation med smärta i benen vid gång alternativt i vila samt bedöma svårighetsgraden av den arteriella insufficiensen eller gangränrisk vid distala svårläkta sår Med denna metod mäts det systoliska blodtrycket i artären i vrist, tå respektive finger.

Gångprov:
1. Påvisa artärsjukdom med normala vristtryck i vila men sänkta efter arbete.
2. Gradera/objektivisera funktionsnedsättning vid claudicatio intermittens, följa effekt av behandling och sjukdomsprogress.

Patienten får gå på en rullande matta med en viss hastighet, vanligen 1 m/s, tills hen får smärtor och inte förmår fortsätta. Provet kombineras vanligen med mätning av vristtryck före och efter och vid behov EKG registrering.

Förberedelser:
Perifer tryckmätning: Patienten bör inte dricka kaffe/te eller röka timmarna före undersökningen.

Kontraindikationer:
Perifer tryckmätning: Inga, men vid utbredda sår på dig. I och II kan tåtryck inte mätas då givare och manschett inte kan appliceras. Utbredda sår kring vristerna omöjliggör av liknande skäl vristtrycksmätning samt
Gångprov: Pågående myokardaffektion (instabil angina, myokardit).

Tidsåtgång:
Perifer tryckmätning: Cirka 60-80 minuter.
Gångprov: Cirka 30-60 minuter.

Undersökning av artärer

Med duplexteknik kan man dels få en bild av den för undersökningen aktuella perifera artären, dels bedöma flödesförhållandena i kärlet. Med hjälp av färgdopplerteknik kan man relativt säkert bedöma om det föreligger ett turbulent flöde i någon del av kärlavsnittet samt med hjälp av flödeshastighetsbestämning uppskatta graden av förträngning.

Indikationer:
Perifer artär: Misstänkt iliacastenos eller stenoser ned till och med knälednivå. Duplexundersökning av olika perifera artärer har blivit ett allt vanligare komplement till såväl perifer cirkulationsundersökning som till angiografi om ett specifikt kärlsegment mer i detalj behöver utredas. Undersökningen initieras vanligen av ansvarig kärlkirurg.

Kärlgraft: Uppföljning av olika typer av kärlgraft i benen. Med denna metod kan stenoser i graften påvisas och dessa kan åtgärdas kirurgiskt innan graftet ockluderar. Undersökningen initieras vanligen av ansvarig kärlkirurg.

Dialysfistel/graft: Vid misstanke på dysfunktion av fistel/graft. såsom dålig utveckling av access eller lågt flöde med misstanke på stenos, aneurysm. Vid undersökning beräknas volymblodflöde och stenoser kan påvisas och graderas. Undersökningen initieras vanligen av ansvarig accessläkare.

Njurartärer: Vid klinisk misstanke på njurartärstenos. Vid denna undersökning registreras flödeshastigher såväl proximalt i artären men även flödesprofil i njurparenkymet. Sistnämnda flödesprofil kan identifiera mer proximal stenos i de fall som njurartären proximalt inte går att visualisera.

Bukaortaaneurysm: Diagnostik eller uppföljning av känt bukaortaaneusrysm Diametern på aorta (vid behov även iliaca- och/eller popliteaartärer) mäts vid kända aneurysm.

Halsartärer: Vid klinisk misstanke eller verifierad cerebral emboliblödning för att påvisa potentiell embolikälla och i förekommande fall gradera stenoser/ocklusioner i halskärlen för val av behandling när symptom föreligger.

Identifiering av signifikant stenos i carotis interna hos patienter med blåsljud på halsen.

Att hos patienter med symtom från armen eller CNS-symtom och misstänkt "steal-syndrom" diagnosticera stenos/ocklusion i subclavia-kärl.

Vid undersökning av halsartärer ingår förutom karotisartärer registrering från vertebralisartärer och proximala delar av subclavia.

Kontraindikationer:
Inga.

Förberedelser:
Fasta minst fyra timmar för undersökning av kärl i buken/bäckenet.

Tidsåtgång:
Bukaorta ca 30 min. Övriga artärer ca 60 min

Undersökning av vener

Med duplexteknik visualiseras ytliga och djupa vener med ultraljudsteknik. Med färgdopplerteknik kan man bedöma och i viss mån kvantifiera ett eventuellt refluxflöde. Vid bedömning av djup ventrombos undersöks venerna även med avseende på flödesmönster och komprimerbarhet.

Indikationer:

Klaffinsufficiensdiagnostik Bedöma förekomst av venös klaffinsufficiens i vv femoralis, poplitea, tibialis posterior, saphena magna, saphena parva samt större perforantvener.

Djup ventrombos (DVT) Misstänkt djup ventrombos. Duplexundersökning av vensystemet är av stort värde för att direkt påvisa trombos i v iliaca, femoralis, poplitea och ofta även i v tibialis och peroneus.

Venmapping; duplexundersökning av ytliga vener. Preoperativ kartläggning av venanatomin inför bypass- eller accessoperationer. Undersökningen syftar till att klarlägga om venen kan användas som graft eller dialysfistel. Om undersökningen sker dagen innan planerad graftoperation kan venen och större avgående grenar markeras på hudytan (gäller benvener). Vid mapping inför accesskirurgi undersöks även artärer.

Kontraindikationer:
Inga.

Föreberedelser:
Inga.

Tidsåtgång:
Klaffinsufficiens: cirka 1 - 1½ timme: DVT 30 - 60 minuter. Venmapping: Ett ben eller en arm tar cirka 1 timme. Om båda armarna/benen undersöks kan det ta upp till två timmar.

Ackrediterade undersökningar

Halsens artärer

Nedre extremitetsartärer

Femoro-popliteliala/distala bypass

Dialysfistlar/Graft/Mapping av
dialysaccess

Pseudoaneurysm

Diagnostik av venös insufficiens

Diagnostik av djup venös trombos

Mapping av ytliga vensystemet

Inför undersökning eller behandling

Följ instruktionerna i kallelsen och eventuell information som skickats hem till dig.

     Att ta med:

  • Kallelse
  • Legitimation
  • Eventuell lista på dina läkemedel, styrka och dosering

Vid förhinder

Det kan finnas få möjligheter att omboka tiden, därför ber vid dig acceptera denna. Om du ändå måste lämna återbud ska detta ske senast 24 timmar innan besöket. Uteblivet besök och för sent återbud debiteras.

 

Under undersökning eller behandling

Instruktion om vad som gäller för just dig utifrån den undersökning som du skall göra hos oss finner du i den kallelse som du fått. Har du tappat bort din kallelse kontakta oss.

 

Efter undersökning eller behandling

Svar
Resultatet måste beräknas och bedömas varför du inte kan få besked direkt efter undersökningen. Svaret skickas till din läkare som har beställt undersökningen inom 7 dagar.

Kontaktinformation

Namn: Pia Ullström
Titel: Specialistläkare, Sektionsansvarig läkare
E-post: pia.ullstrom@regionstockholm.se

Namn: Daniela Ordonez Malfert
Titel: Biomedicinsk analytiker, t.f Sektionsansvarig BMA
E-post: daniela.ordonez-malfert@regionstockholm.se