Trombolysbehandling
I vissa situationer bildas en blodpropp (trombos) som kan hindra blodflödet i kärlen, då behöver man genomgå en Trombolysbehandling för att lösa upp blodproppen.
Utförs vid
Arteriell trombos (blodpropp i artär)
Blodlevringssystemet (koagulationssystemet) är kroppens system för att stoppa blödning vid skador på blodkärlen. Det finns även system som hindrar att blodet levrar sig för mycket (koagulationshämmare) och ett system som löser upp blodlevringsklumpar och ”städar” upp i kärlet när skadan läkt. I vissa situationer bildas en blodpropp (trombos) som kan hindra blodflödet i kärlet. Blodpropp i någon av kroppens artärer kallas för arteriell trombos. En trombos kan bildas lokalt i en artär men kan också lossna, följa med blodbanan och orsaka ett stopp i ett annat blodkärl.
Vad innebär trombolysbehandling?
Vid trombolysbehandling förs en tunn slang in i ett blodkärl, vanligtvis i ljumsken. Slangen förs ned till stoppet och via slangen ges sedan ett läkemedel för att lösa upp blodproppen.
Inför undersökning eller behandling
Inför trombolys
Vi kommer att kontrollera puls och blodtryck, sätta en infart och ta blodprover. Du kommer också att få en kateter i urinblåsan. Vidare kommer vi att kontrollera cirkulationen i benen både inför och under pågående behandling.
På angioavdelningen
Inför uppstarten av trombolysbehandlingen görs en kartläggande kärlröntgen på angioavdelningen. Undersökningen ger en detaljerad bild av blodkärlen. I samband med undersökningen lägger man in en kateter som kan användas för trombolysbehandlingen.
Under undersökning eller behandling
Under pågående behandling
När du kommer tillbaka till vårdavdelningen så startas den propplösande behandlingen. Du kommer då att ha en tunn slang som mynnar i huden. Om slangen mynnar i ljumsken så är det viktigt att du ligger plant i sängen och inte böjer i höften. Under pågående trombolysbehandling gäller strikt sängläge och du får inte sätta eller resa dig upp. En del patienter får ont i ryggen av att ligga stilla, du kan då vid behov få smärtstillande läkemedel. Du får äta och dricka som vanligt medan trombolysbehandlingen pågår.
Hur länge pågår behandlingen?
Behandlingen pågår till proppen lösts upp, hur lång tid det tar kan variera men oftast pågår behandlingen 1-2 dygn.
Risker med behandlingen
Läkemedlet som ges gör att du under pågående behandling kommer att vara mer lättblödande än vanligt. Det innebär en viss ökad risk för blödningar i vävnader och organ. Blödning kan också uppstå i det punkterade blodkärlet i ljumskarna. Personalen kommer att göra regelbundna kontroller för att tidigt kunna upptäcka eventuella blödningar. När blodproppen löses upp så kan det ge ökade smärtor i benet. Om du upplever ökad smärta så är det viktigt att du meddelar personalen.
Efter undersökning eller behandling
Efter behandlingen
Efter avslutad trombolysbehandling kommer vi att kontrollera insticksstället (oftast i ljumsken) under några timmar, det är då fortsatt sängläge för att förhindra blödning. Efter avslutat sängläge får du tillsammans med personalen komma upp och röra dig. Vi tar då bort urinkatetern. Det är också vanligt att man får ett blåmärke vid insticksstället. Det kan variera i storlek men kommer med tiden att blekna och försvinna.
Fysisk aktivitet minskar risken för komplikationer, det är därför viktigt att du kommer upp och går så tidigt som möjligt efter din trombolysbehandling.
Utskrivning från sjukhuset
Utskrivning sker vanligtvis dagen efter att behandlingen avslutats och de flesta patienter kan komma direkt hem. Om du har möjlighet så är det dock bra att ha någon hemma som kan hjälpa till de första dagarna. Du ska ha en läkemedelslista och ett behandlingsmeddelande med dig från avdelningen vid utskrivning.
Uppföljning
Du kommer att kallas till återbesök på kärlmottagningen efter ca 4–6 veckor.
Bilkörning
Tänk på att vissa läkemedel kan påverka körförmågan. Om du har nedsatt rörlighet eller kraft i benen kan det också vara svårt att köra bil. Tala med läkaren innan utskrivning om just du ska vänta med att köra bil.
Att tänka på när du kommer hem
Om du får feber eller insticksstället blir rött, irriterat eller svullet kan det vara en sårinfektion. Du bör då kontakta kärlmottagningen i första hand. Om du får andra besvär som smärta i benen med domningar eller att benet är svalt/kallt ska du genast kontakta vårdavdelningen eller söka akutmottagning.
Rökstopp möjliggör läkning och återhämtning, det är därför viktigt med fortsatt rökstopp efter behandlingen. Det är bra att vara aktiv så att du kommer igång igen men du ska inte gå på gym eller bada i bassäng närmaste månaden efter behandlingen. Ta gärna dagliga promenader. Undvik tunga lyft eller kraftig ansträngning den första månaden.
Träning efter kärlkirurgisk operation
Varför träna?
Att opereras innebär en belastning på kroppen som medför att man kan känna sig svag och orkeslös. Det kan då vara svårt att komma igång och röra på sig. Att tidigt röra på sig efter en kärloperation är viktigt av flera anledningar. Dels så förebygger man proppar, sänker blodtrycket och minskar även risken för andra komplikationer som exempelvis lunginflammation och förstoppning. För att minska risken för komplikationer är det därför viktigt att komma igång så tidigt som möjligt efter operationen.
Efter operationen är det framför allt tre saker du ska tänka på:
- Tag djupa andetag – andas in lugnt genom näsan och blås ut långsamt.
- Huffa/hosta upp slem. Vid behov kan du få en andningstränare av fysioterapeut.
- Sitt upp ofta
Sitt på sängkanten eller i fåtöljen.
Trampa med fötterna ofta.
Gå gärna i korridoren.
Ju mer aktiv du är första dagarna efter operationen, desto snabbare återhämtar du dig.
Utför följande övningar dagligen tills du har uppnått normal rörlighet igen:
-
Trampa med fötterna
-Ordentliga tramp där du tar ut rörligheten i fotleden så långt det går, 20 – 30 st/tillfälle. -
Släpcykla
När du ligger på rygg: dra upp benet så att knäet böjs, låt foten släpa mot madrassen. Sträck ut benet så att knäet blir rakt. -
När du kommer hem:
-Fortsätt med rörelseprogrammet tills du rör dig som vanligt.
-Promenera dagligen i en takt som känns behaglig.
-Öka gradvis gångsträckan.
-Efter vissa ingrepp ska man undvika tung belastning under en period, fråga gärna din läkare inför utskrivning.
Information till närstående - vårdavdelning Kärlkirurgi
Välkommen som besökare till vårdavdelning Kärlkirurgi. Inom medicinsk enhet kärlkirurgi utreds, behandlas och vårdas patienter med aorta -, artär- och vensjukdom.
Som närstående är du en viktig resurs i vården och vi uppmuntrar dig att vara delaktig. För att möjliggöra för dig att vara delaktig finns det i denna broschyr en del information som kan vara bra att känna till.
Besökstiderna på avdelningen är kl 13-19 men du/ni kan behöva lämna rummet när vissa undersökningar eller omvårdnad utförs. Vi eftersträvar att skapa en lugn och tyst miljö på avdelningen, tänk därför på att hålla en låg samtalston och visa hänsyn till andra patienter. Vi saknar tyvärr möjligheten att förvara eller värma upp medhavd mat.
Hygien är mycket viktigt för att minska smittspridning. På avdelningen vårdas ofta patienter med nedsatt immunförsvar. Vi önskar därför att ni använder handsprit innan ni går in till patienterna och endast kommer på besök om ni är helt friska
Övernattning för en person är möjlig om din närstående som vårdas uttrycker behov av att ha dig närvarande även på natten. Sängkläder tillhandahålls av avdelningen men bäddning av sängen gör du själv som anhörig. Sängen är nedfällbar och senast kl. 07:00 fällas upp igen. Använda lakan läggs i tvättsäcken som finns i badrummet.
Frukost och övriga måltider finns att köpa i patientköket. Det finns även flera kiosker och restauranger på sjukhusområdet.
Ronden sker på förmiddagar och då finns tillfälle att ställa frågor till läkaren och sjuksköterskan. Det går också bra att ringa till avdelningen och fråga.
Är ni flera närstående så önskar vi att en person utses till kontaktperson. På så sätt kan kontaktpersonen samla all information att förmedla till övriga.
Hur hittar mina anhöriga/närstående hit?
Adressen är Eugeniavägen 23, hiss C, plan 09. Vår internadress är C9:27. Det finns hjälp att få vid huvudentrén på Eugeniavägen 3.
Vid frågor som uppstår efter att din närstående skrivits ut från vår avdelning kontaktas i första hand vår mottagning, i andra hand avdelningen:
Mottagning Hjärta Kärl Solna: 08-123 707 64
(telefonuppringning, lyssna på de val som finns för att komma rätt). Inringning mellan kl 05:30-09:00. Uppringning sker mellan kl 08:00-09:00.
Vårdavdelning Kärlkirurgi: 08-123 757 75
Patientinformation - vårdavdelning Kärlkirurgi
Välkommen som patient på vårdavdelning Kärlkirurgi. Vi är inriktade på att utreda, behandla och vårda patienter med artär- och vensjukdom samt aortasjukdom. Under din tid som patient hos oss är det viktigt att du känner dig trygg därför finns det i denna broschyr viktig information som berör dig. Har du anhöriga/närstående som kommer på besök finns en informationsbroschyr även för dem. I närståendebroschyren finns bland annat tider för besök.
Besökstiderna på avdelningen är mellan kl 13 och kl 19 eller efter överenskommelse. Det finns även möjlighet till övernattning vid behov. Mer information om detta finns i broschyren för närstående.
Hygien är mycket viktigt på sjukhus, tänk därför på att tvätta och sprita händerna med jämna mellanrum och alltid efter toalettbesök och före måltider. Om du har någon allergi är det mycket viktigt att du berättar det för personalen.
Värdesaker som du har med dig kan du låsa in ditt skåp. Bäst är att lämna värdesaker hemma eller be närstående att förvara under vårdtiden.
Läkemedel som du ordinerats ansvarar sjuksköterskan för att du får i rätt dos och tid, ta därför inga egna medhavda läkemedel utan att fråga först. Gå tillsammans igenom alla dina läkemedel med sjuksköterska eller läkare. Du bör känna till vilka läkemedel du får och varför du ska ta dessa. Om du är allergisk mot något läkemedel är det mycket viktigt att du berättar det.
Om du upplever smärta är det viktigt att du säger till personalen i god tid eftersom smärtlindrande behandling har bättre effekt om den ges innan smärtan blir mer intensiv.
Ca kl. 07:15 tar dagpersonalen över ansvaret för dig.
Ca kl. 14:00 tar kvällspersonalen över ansvaret för dig.
Ca kl. 21:30 tar nattpersonalen över ansvaret för dig.
Mellan kl. 05:00 – 07:00 kommer nattpersonalen och väcker dig. Detta för att prover, kontroller och medicindelning ska vara klart till ronden ca 08:40. I väntan på ronden får du frukost och vid behov hjälp med hygien och träning.
Ronden sker på förmiddagar någon gång mellan kl. 08:30-12:00 (på helger kan det också bli på eftermiddagen). Vid ronden går det utmärkt att ställa frågor till läkaren och sjuksköterskan.
Ett tips är att skriva ner dina frågor så fort de dyker upp så att du kommer ihåg att ställa dem på ronden.
Innan du skrivs ut får du en läkemedelslista med de mediciner som är aktuella, läkaren går också igenom dessa tillsammans med dig. Du får också en läkemedelsberättelse där din vårdtid sammanfattas. Eventuella frågor om uppföljning och recept som uppstår efter att du skrivits ut ska i första hand ställas till mottagningen, telefonnummer finner du i slutet av denna broschyr.
Lunch serveras ca kl. 11:30 och middag ca kl. 16:30. Fika kommer att erbjudas däremellan. Personalen tar din matbeställning strax innan och du kan sedan välja att äta i dagrummet bredvid köket eller på ditt rum. Har du ej möjlighet att gå upp själv ber du personalen om hjälp.
Att vara uppe och röra sig så mycket som möjligt påskyndar läkningsprocesser och återhämtning samt minskar risken för att drabbas av olika komplikationer. Du har tillgång till fysioterapeut och arbetsterapeut på avdelningen. Sitt gärna uppe i stol eller fåtölj under dagen men känner du dig ostadig på benen är det mycket viktigt att du inte går upp själv utan ber personalen om hjälp. Efter vissa operationer och ingrepp krävs det att du ligger still i sängen under en viss tid, detta informerar personalen dig om, fråga om du är osäker.
I god tid före hemgång bör du tänka på hur du ska ta dig hem och meddela detta till personalen. Om du är folkbokförd i annat landsting och behöver sjukresa är det viktigt att säga till så snart som möjligt eftersom detta måste godkännas av ditt hemlandsting. Ska du resa till annat sjukhus eller vårdinrättning ordnar alltid personalen med transporten.
Vanliga frågor med svar:
Får jag använda mobil/surfplatta/dator på avdelningen?
Ja, det går bra att använda egen, medhavd mobil/dator.
När kommer ronden?
På vardagar mellan kl. 09:00-12:00, på helger kan det vara senare.
Hur länge ska jag vara kvar på avdelningen?
Beroende på varför du vårdas hos oss är vårdtiden olika lång, fråga din läkare eller sjuksköterska.
Kan jag gå ifrån avdelningen en stund?
Fråga alltid ansvarig sjuksköterska om du kan lämna avdelningen en stund, det kan finnas många anledningar till varför du inte bör lämna avdelningen.
Varför ser tabletterna olika ut och har olika namn jämfört med de jag brukar ta hemma?
På sjukhuset finns ofta andra namn och/eller fabrikat på läkemedel än de du fått på apoteket men innehåller alltid samma verksamma ämne som det du ordinerats. Om det är något särskilt preparat/fabrikat som inte får bytas ut berättar du det för din läkare och sjuksköterska.
Hur hittar mina anhöriga/närstående hit?
Adressen är Eugeniavägen 23, hiss C, plan 09. Vår internadress är C9:27. Det finns hjälp att få vid huvudentrén på Eugeniavägen 3.
Vid frågor som uppstår efter att du skrivits ut från vår avdelning kontaktar du i första hand vår mottagning, i andra hand avdelningen.
Mottagning Hjärta Kärl Solna, 08-123 707 64
(telefonuppringning, lyssna på de val som finns för att komma rätt). Du kan ringa in mellan 5:30-9:00. Uppringning sker mellan kl 8-9:00.
Vårdavdelning Kärlkirurgi, 08-123 757 75