ALB får förstärkt nutritionsstöd med BANK

Nyhet

ÅTERBLICKAR UNDER SOMMAREN - APRIL: Näring i rätt tid kan göra stor skillnad för hur patienter svarar på behandling och på deras återhämtning. Sedan hösten 2024 finns ett nytt stödteam på Astrid Lindgrens barnsjukhus: BANK – Barnnutritionskonsult. Två av initiativtagarna, Henrik Arnell och Christina Wahlstedt, berättar om arbetet.

Henrik Arnell och Christina Wahlstedt berättar om BANK innan utbildningsmötet med Plan 11.

Återblickar

Under sommaren lyfter vi fram nyheter från året som gått - reportage och berättelser som tidigare bara publicerats på Karolinskas intranät.

Barnnutritionskonsult
Sedan hösten 2024 finns ett nytt stöd för vårdpersonal på Astrid Lindgrens barnsjukhus: BANK – Barnnutritionskonsult. Med ett schemalagt team bestående av läkare och nutritionssjuksköterska erbjuder BANK daglig konsultation inom nutrition – både via telefon, mottagning och direkt ute i verksamheterna. Bakom satsningen står ett initiativ från Barngastroenterologi, hepatologi och nutrition (BGHN), där Henrik Arnell och Christina Wahlstedt är två av flera drivande personer.

– Vi vet att upptill 20 procent av barn som läggs in för vård är undernärda och att ytterligare 10–15 procent riskerar att bli det under vårdtiden. Det påverkar hur barnen mår, hur de återhämtar sig och riskerar förlänga vårdtiden, säger Henrik Arnell, överläkare vid BGHN.

En funktion för hela barnsjukhuset
BANK erbjuder stöd till alla verksamheter inom ALB. Varje vardag finns en läkare och en nutritionssjuksköterska tillgänglig via särskilda konsulttelefoner. Utöver det kan teamet delta i ronder, göra punktinsatser på avdelningar eller ta emot patienter på sin nutritionsmottagning. BANK har också fasta tider för nutritionsrond i Huddinge och Solna varje vecka.

– Det finns vissa likheter mellan BANK och hur våra smärtteam jobbar. De kommer in och hjälper till när ett barn har oklar smärta. Alla vet ju hur man smärtlindrar men det finns de fall det behövs mer stöd. Och det är precis så vi jobbar, säger Christina Wahlstedt, nutritionssjuksköterska.

BANK är delvis finansierat genom barncancersatsningen, då rätt nutrition visat sig spela en viktig roll i hur barn svarar på behandling, återhämtar sig och orkar med sjukhusvistelsen. Men behovet finns brett och BANK riktar sig till hela barnsjukhuset.

DSC01453-2.jpgHenrik Arnell svarar på frågor om parenteral nutrition under en utbildning med Plan 11 under avdelningens barngastrovecka. Foto: Olle Borg

Utbildning ute i verksamheterna
En annan viktig del i BANK:s uppdrag är att sprida kunskap. Vecka 15 föreläste Henrik Arnell under barngastroveckan på plan 11 om parenteral nutrition, det vill säga näring som ges intravenöst. Senare under veckan var Christina Wahlstedt och kollegor där för att utbilda om gastrostomier, jejunostomier och parenteral nutrition i hemmet. Det här är utbildningsinsatser som är typiska för BANK.

– Det är inte första gången vi pratar om det här och det är heller inte sista. Kunskap är en färskvara, medarbetare slutar och nya börjar, säger Christina.

Effektiv vård och kortare vårdtid
Idén är egentligen inte ny utan verksamheten har pågått på ett liknande sätt under lång tid. BANK är en formalisering och en förstärkning av metoder som visat sig fungera genom åren.

– När kunskapen om nutrition ökar, eller när man kan konsultera någon mer erfaren, kan man faktiskt ofta undvika onödiga prover eller undersökningar. Det sparar tid och resurser, men framför allt förbättrar det patienternas livskvalitet, säger Henrik.

BANK är också ett sätt att stärka samarbetet inom sjukhuset och se till att kunskap inom nutrition sprids i organisationen.
– Vi försöker undvika att jobba enbart i stuprör. Vårt sjukhus är fantastiskt på så många sätt. Vår främsta förbättringspotential ligger inte i att förbättra stuprören. Vi behöver nu i stället utveckla samverkan, binda ihop verksamheterna och lära mer av varandra, säger Henrik.