Plastikkirurgi och Kraniofacialkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset
Karolinska Universitetssjukhuset utgör en betydande resurs för Sverige och resten av världen. Newsweek rankar Karolinska som Europas bästa sjukhus och det sjätte bästa sjukhuset globalt (2023). Vi är även stolta över att vara på plats nummer 9 i Newsweeks undersökning "World's Best Smart Hospitals 2023", vilket speglar vårt användande av avancerad teknik inom vården, särskilt inom området artificiell intelligens.
Vi strävar efter att erbjuda en omfattande och högkvalitativ plastikkirurgisk verksamhet som samverkar med hela sjukhuset. Vårt mål är att kunna mer imorgon än vad vi kan idag, både inom vårt sjukhus och genom att utveckla och förmedla kunskap till andra.
Vi är specialiserade inom rekonstruktiv plastikkirurgi, där vi återskapar och förbättrar kroppens strukturer efter skador, olyckor eller sjukdomar. Vår strävan är att återställa funktion och form på ett sätt som förbättrar patienternas livskvalitet. Inom vår sektion bedriver vi även en omfattande verksamhet inom kraniofacial kirurgi, där vi fokuserar på behandling av medfödda eller förvärvade missbildningar i ansikte och skalle. Vi arbetar med ett multidisciplinärt tillvägagångssätt för att erbjuda omfattande och individanpassad vård till våra patienter och samarbetar regelbundet med den högspecialiserade vården på övriga sjukhuset. Karolinska är stolt medlem i det europeiska referensnätverket ERN – Cranio. Inom sektionen behandlas kärlmissbildningar, eller vaskulära anomalier som de också kallas, är medfödda missbildningar i olika typer av blodkärl. De kan sitta överallt i kroppen och även om de flesta upptäcks i barn och ungdomsåren så kan de även ge symptom först i vuxen ålder.
Karolinska är även medlemmar i det i Europeiska expertnätverket ERN – VASCERN. Våra läkare är erfarna och håller sig kontinuerligt uppdaterade med den senaste teknologin och forskningen inom plastikkirurgi.
På vår sektion arbetar över 20 specialistläkare och flera ST-läkare, tillsammans med återkommande läkare och studenter som vidareutbildar sig på vår sektion. Med sju docenter och en forskargrupp vid Karolinska Institutet visar vi engagemang för forskning och utveckling, och vi genomför regelbundna kompetenshöjande initiativ.