Re-implantation Ansikte

 
Amputationsskador i ansiktet och på skalpen

Vid trauma mot ansiktet och skalpen där en bit vävnad har avlägsnats från kroppen kan det bli aktuellt med kirurgi. Om vävnadsbiten är större, ex en bit av läppen eller ett öra, kan man i vissa fall göra en akut operation, en s.k. replantation, där vävnadsbiten sätts tillbaka. I de fall som detta inte är möjligt så blir det ofta aktuellt med sekundära rekonstruktionsoperationer för att återställa funktion och estetik.

På Karolinska Universitetssjukhuset utför vi både akut replantationskirurgi och sekundära rekonstruktioner vid amputationsskador i ansiktet och på skalpen.

 

För vårdgivare vid omhändertagande av akuta amputationsskador

Ta omgående kontakt med plastikkirurgjour för diskussion om möjlighet till replantation. (telnr Karolinska-växel 08-123 70 000)

Vid eventuella blödningar från sårbädden ska denna i första hand behandlas med kompression och inte koaguleras med diatermi. Detta då mycket små blodkärl kan användas vid replantationskirurgi. Ge stelkrampsskydd enligt rutin och om genesen är bettrauma så ska adekvat antibiotikabehandling sättas in i enlighet med lokala rekommendationer. Håll patienten fastande.

Amputatet ska förvaras inlindade i rena natrium-kloridindränkta kompresser som läggs i en ren påse som sluter tätt. Påsen läggs sedan i en behållare med is och vatten, alternativt i ett kylskåp. Målet är att amputatet ska hålla ca 4°C. Viktigt att amputatet inte kommer i direktkontakt med is för att undvika frysskador.

En replantation kan lyckas med kall ischemitid upp till 15-20 timmar. Chansen för en lyckad replantation minskar dock med tiden, varför dessa patienter ska handläggas skyndsamt.