Hörselundersökningar Vuxna Rosenlund

Hörselmätningar kan utföras med högtalare, hörlurar, benledare (en ljudvibrator som placeras bakom örat). Mätningarna kan också användas som verifieringsmätningar med och utan hörapparat.

Vanliga tecken på nedsatt hörsel är

  • man hör sämre än andra och måste ofta fråga om
  • man tycker att andra börjat tala otydligt och svagt
  • det känns som man har lock för örat
  • man upplever ljud/tinnitus som inte kommer utifrån
  • man har svårt att uppfatta då många talar samtidigt

Inför undersökning eller behandling

Vad orsakar nedsatt hörsel?

Orsakerna till att man hör sämre kan vara många. Den vanligaste är att hörselorganen åldras. Sjukdomar, skador eller ärftliga förändringar i örat är andra vanliga orsaker. Hur hörselrehabiliteringen kommer att se ut beror på orsaken till hörselnedsättningen.

Under undersökning eller behandling

Tonaudiometri

Tonaudiometri är den vanligaste hörselundersökningen. Toner med olika styrka och frekvens presenteras i hörlurar samt benledare. Du svarar med att trycka på en knapp för alla toner du hör, även för de allra svagaste tonerna. På detta sätt får vi fram dina hörtrösklar i ett så kallat audiogram.

Talaudiometri

Förutom tonaudiometri görs även talaudiometri. Detta görs för att förstå hur taluppfattningsförmågan är. Du får lyssna på inspelade korta meningar och får upprepa sista ordet i varje mening. Ibland spelas även ett bakgrundsbrus tillsammans med talet för att efterlikna en verklig situation.

Lokalisationstester

För att undersöka förmågan att avgöra varifrån ljud kommer används flera högtalare. Ett ljud, t ex en ton eller ett brus spelas upp slumpvis i de olika högtalarna. Patienten talar om för audionomen från vilken högtalare ljudet kom.

Observationsaudiometri och lekaudiometri

Patienter som av olika skäl inte kan medverka i en traditionell mätning får hörseln undersökt genom observationsaudiometri eller lekaudiometri. Vid observationsaudiometri finns bildskärm på båda sidor om patienten. När patienten reagerar på ljudet visas en bild som "belöning" vilket gör att beteendet förstärks. Patienten lär sig snabbt sambandet mellan ljud och bild, vilket gör att patientens blick dras till skärmen varje gång ett ljud hörs.

Lekaudiometri utförs till exempel med hjälp av klossar. Audionomen lär patienten att bygga med klossen varje gång ett ljud hörs.

Impedansmätning

Med denna mätning undersöker man hur trumhinnan och mellanörat fungerar. En tättslutande propp placeras i hörselgången, en ton hörs och lufttrycket i hörselgången ändras, vilket kan upplevas som lockkänsla. Genom att skicka in signaler kan vi se hur stapediusreflexmuskeln i mellanörat fungerar.

Efter undersökning eller behandling

Mätresultaten bedöms och du får information om detta från din vårdgivare. Eventuella rehabiliteringsåtgärder diskuteras tillsammans med dig. Vid behov kan remiss skickas till andra mottagningar.