Högspecialiserad vård inom patientområde infektionssjukdomar
Medicinska enhetens högspecialiserade vård inkluderar Hiv, Virala hepatiter och TBC
Hiv-Centrum
Medicinska enheten är en del av Hiv-centrum Karolinska där även andra verksamheter inom Karolinska ingår: Barnmedicin, Kvinnokliniken, Klinisk virologi, Klinisk immunologi och Klinisk farmakologi.
På hivmottagningen Karolinska, som är landets största mottagning för vuxna med hiv, finns en samlad kompetens från olika yrkesgrupper, med särskild kompetens i våra olika målgrupper; invandrare, MSM, missbrukare, heterosexuellt smittade. Cirka 1 800 patienter behandlas och/eller följs upp på hiv-mottagningen.
Vi har alltid arbetat med konsultationer i komplicerade fall gentemot mindre infektionskliniker i landet.
Karolinska och Sahlgrenska har utarbetat ett nationellt kvalitetsregister för hiv som dessutom fungerar som ett verktyg i det kliniska arbetet eftersom det ger möjligheter att följa patienterna och deras behandlingar, mm över tid. Samtliga hiv-patienter i landet finns med i detta register: InfCare HIV.
Tack vare registret kan våra specialister inom hiv erbjuda en ytterligare förbättrad konsultationsfunktion till kollegor i övriga landet då de har tillgång till alla patientdata i ”realtid” vid konsultationstillfället.
Flera kliniska studier som pågått över tid ligger till grund för de framgångsrika behandlingsresultat som man uppnått i Stockholm och Sverige. Flera kliniska behandlingsstudier pågår.
Ansvarig verksamhetschef: Lena Dillner
Medicinskt ansvarig: Anders Thalme
Kontaktperson: Lena Wargh
Virala hepatiter
Inom medicinska enheten följs och/eller behandlas patienter med akut och kronisk Hepatit C och Hepatit B. Vi behandlar 150-200 patienter med Hepatit C per år, många i studier där nya mer effektiva läkemedel som kommer att bli framtidens behandling utnyttjas och utprövas.
För närvarande behandlas också cirka 300 patienter med kronisk Hepatit B kontinuerligt med s.k. nukleosidanaloger (NUCs). Detta antal ökar för varje år.
Behandlingen är mycket effektiv och leder till förbättrad leverfunktion och minskande skada med mindre ärrbildning och förbättrad leverfunktion.
Hepatitmottagningen har sedan många år ett väletablerat arbetssätt med ett team som består av specialutbildade sjuksköterskor som tillsammans med behandlande läkare ansvarar för behandling och uppföljning av den enskilde patienten. Detta har varit och är en viktig framgångsfaktor när det gäller god behandlingsföljsamhet som är en förutsättning för att uppnå goda behandlingsresultat.
Vi strävar efter att erbjuda en egen sköterska och en egen läkare som man ser vid varje besök under den tid man behöver följas vid kliniken.
Hepatitmottagningen har också ett välfungerande samarbete med GastroCentrum Medicin och med Transplantationskliniken på Karolinska. Detta erbjuder en god kontinuitet för de patienter som har behov av vård vid dessa kliniker.
Eftersom psykiatriska biverkningar är vanligt förekommande vid hepatitbehandling som inkluderar IFN-behandling och beroendeproblematik inte sällan förekommer hos vissa patienter, har patientområde infektionssjukdomar och psykiatrin/beroendecentrum ett väl etablerat samarbete för bedömning och stöd åt de patienter som behöver ett sådant stöd under den tid de behandlas för sin hepatit.
Detta leder till mycket goda resultat avseende följsamhet och möjliggör snabb hjälp om sådana problem dyker upp.
Ansvarig verksamhetschef: Lena Dillner
Ansvarig, medicinskt: Ola Weiland
Kontaktperson: Lena Wargh
TBC
Medicinsk enhet infektionssjukdomar ansvarar för landets största tuberkulosmottagning samt ingår i TBC-Centrum - ett samarbete med Barnmedicin, Mikrobiologen och Lungmedicin på Karolinska.
Samtliga vuxna tbc-patienter i Stockholm behandlas inom medicinska enheten infektionssjukdomar som har verksamhet förlagd både i Huddinge och i Solna. Idag finns Sveriges främsta kompetens inom tuberkulosbehandling, inklusive multiresistensproblematik på Karolinska.
Flera studier pågår avseende framförallt tbc-immunologi och diagnostik i samarbete med SMI och CIM.
Ansvarig verksamhetschef: Lena Dillner
Ansvarig, medicinskt: Lars Lindquist
Kontaktperson: Lena Wargh