Jonathan Grip

Forskare och specialistläkare inom anestesi och intensivvård i Huddinge

Kombinationen av det vardagliga patientarbetet och att få se hur ett forskningsfält utvecklas över tid är lysande.

Vad jobbar du med?

Jag arbetar som specialistläkare inom anestesi och intensivvård i Huddinge 75% av tiden. Övrig tid forskar jag kring ämnesomsättning på IVA patienter. Jag har varit här i Huddinge ända sedan termin 5 på läkarprogrammet i och med att jag forskade på kliniken redan som läkarstudent. Sen gjorde jag både min AT och ST här också.
Vår grupp bedriver forskning kring ämnesomsättning och nutrition hos intensivvårdade patienter. Just nu analyserar vi prover från de patienter som IVA-vårdats för COVID under det senaste året.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

Jätte olika, framför allt när jag jobbar kliniskt på operation eller intensivvårdsavdelning, då vet man aldrig riktigt hur dagen ska bli. Det kan vara en lugn dag där allt går som planerat eller en rörig dag när patienter blir sjukare än vi förväntat oss. Variationen och oförutsägbarheten gör det roligt. Det är också mycket givande att vi får arbeta med så många kollegor från andra enheter; vi träffar kirurger, barnmorskor, medicinare osv. Man blir liksom allas kompis och alla blir glada när man kommer och hjälper till.

Jag har hittat ett jobb som passar mitt temperament. Lite att det är på eller av. Vi hanterar relativt få patienter i taget, men har ett stort ansvar för de vi behandlar och de är kritiskt. Många man träffar är i sitt livs svåraste stund och det känns bra att man kan hjälpa och stödja dem igenom den.
Ett litet minus är att man inte följer patienterna över tid och ser att de, förhoppningsvis, blir bättre, men den biten får jag lite mer i forskningen. Det är en bra kombination att arbeta kliniskt och forska. I det kliniska träffar man många kollegor och patienter, jobbar på och är klar när dagen är slut. Det gör att jag efter ett tag blir sugen på omväxling med att forska och kunna grotta ner sig framför data ett tag.

Berätta om något spännande eller ovanligt du varit med om yrkesmässigt?

Pandemivåren 2020 var otroligt ovanlig och på vissa sätt spännande. Jag är väldigt imponerad över hur bra vi genomförde det. Vi ska verkligen känna stolthet i hur bra vi presentade tillsammans i en helt extrem situation. Ingen trodde att vi skulle vara med om det här och det kommer kanske aldrig hända igen i våra yrkesliv. Om det händer igen är vi bättre förberedda, vi har dokumenterat och lärt oss massor.

Vad är det bästa med din arbetsplats?

Ja, jag trivs ju verkligen, eftersom jag har stannat här sedan jag gick på grundutbildningen. Det är roligt att arbeta och forska här i Huddinge. Det är spännande operationer vi utför, verksamheten utvecklas hela tiden och jag tror faktiskt att det är det roligaste anestesiarbetet man kan ha i Stockholm. Kombinationen av det vardagliga patientarbetet och att få se hur ett forskningsfält utvecklas över tid är lysande.