Esther Gustavsson

Esther Gustavsson är operationssjuksköterska och arbetar på operation i Huddinge sedan 2007.

Jag får utveckling genom att arbeta med den mest avancerade vården samtidigt som vi hjälper de svårast sjuka patienterna. Det ger mig tillfredställelse, varje dag

Vad gjorde att du valde att bli operationssjuksköterska?

Jag tyckte det verkade spännande att vara operationssjuksköterska. Med kunskap om avancerad teknik, apparatur och sterilitet har man en nyckelroll i förberedelse och genomförande av operationer. När jag står i såret med en patient känns det nästan som att jag är i en annan värld. Teamarbetet är också väldigt roligt, vi arbetar tillsammans, olika professioner, för att göra det bästa för patienten. Vi koncentrerar oss på en patient i taget och det passar mig. När man är klar med operationen kan man släppa det och fokusera på andra utmaningar nästa dag.

Vad är det bästa med att vara operationssjuksköterska?

Att det aldrig blir långtråkigt. Varje dag träffar vi nya patienter och alla patienterna är olika. Till exempel behöver alla patienter olika positionering utifrån sina förutsättningar och man behöver tänka och hitta nya lösningar hela tiden. Det är superkul. Jag tycker också om att kunna hjälpa till i akuta situationer. Som operationssjuksköterska kan man efter en operation gå och fika men sedan bli avbruten när det kommer ett akut kejsarsnitt. Då måste man springa och ordna med det. Jag trivs med att det kan gå från noll till 100 på kort tid. Det gäller hela tiden att vara med på tåget och vara noggrann. Man har mycket ansvar. Bland annat för att alla instrument är sterila och på plats om det uppkommer akuta situationer. Det kräver mycket framförhållning och förberedelser.

Jag arbetare som operationssjuksköterska i Tyskland och fann ett utbytesprogram med Karolinska som jag hoppade på. Egentligen var det inte för utbildningen i första hand som jag gjorde det utan för att jag hittat kärleken i min svenska man som studerade i Tyskland och skulle återvända hit.
Jag gick en språkkurs innan jag flyttade och har bott här sedan dess. Jag tänker ofta tillbaka på när jag flyttade till Sverige 2007. Jag kom i oktober, landet blev mörkare och mörkare. Det var lite tufft och vi hade inte så många bekanta i Stockholm, men mina fina arbetskollegor på Karolinska tog hand om mig. De var min familj redan från början. Det var faktiskt helt galet hur fint bemött jag blev i Sverige och på Huddinge. Det är en rolig arbetsplats och jag trivs mycket med alla mina kollegor.

Vad är det bästa med din arbetsplats?

Att den utvecklas hela tiden. Jag har varit här sedan 2007 med undantag för några år 2011-2016. Det var verksamhetens storlek och den specialiserade vården som gjorde att jag ville komma tillbaka. Jag älskar att arbeta med transplantation, lever och bukspottkörtel. Svårt sjuka patienter ger mig mycket utmaning och annorlunda uppgifter. Jag gillar att det krävs mycket av en för att jobba här. Det blir aldrig långtråkigt, nyligen startade vi till exempel upp robotkirurgi här i Huddinge. Att det är ett Universitetssjukhus gör att det ständigt kommer nya personer som vill utbilda sig och att vi alltid strävar aktivt för att utvecklas och förbättra. Jag tycker jag har det bästa jobbet i hela världen och det är alltid roligt att komma hit.