Sällsynta hälsotillstånd inom primärvården

Välkomna till en heldagskonferens arrangerad av Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska institutet och primärvården Region Stockholm-Gotland.

Sällsynta hälsotillstånd definieras som diagnoser som förekommande hos färre än 1/2000. Varje enskild diagnos berör få individer, men gruppen som helhet är stor och idag uppskattas en halv miljon människor i Sverige leva med en sällsynt diagnos.

Symtomen kan uppträda i olika åldrar. Diagnoserna kan drabba alla organ och ge komplexa livslånga behov. Exempel på sällsynta diagnoser är intellektuell funktionsnedsättning, syndrom med missbildningar, medfödda ämnesomsättningsrubbningar, medfödda skelettsjukdomar, primär imunbrist, neuromuskulära sjukdomar och barncancer.

För att förbättra vården och göra den mer jämlik för personer med sällsynta diagnoser behövs ett nära samarbete mellan primärvård, specialistvård och habilitering. Under denna dag kommer världsledande forskare och kliniker presentera det senaste inom det sällsynta området.

Några av föreläsningarna kommer att ges på engelska, men huvuddelen kommer att hållas på svenska, var god se program nedan.

Målgrupp

Primärvård, specialistvård, kliniska- och prekliniska forskare, studenter, intresserad allmänhet.

Datum och tid

Den 27 mars 2025
Klockan 08:30 till 17:00

Plats

Sune Bergströms Aula
Karolinska Universitetssjukhuset, Solna

Kostnad

Dagen är kostnadsfri och det kommer att bjudas på lunch och fika.

Frågor

Vid frågor och sista minuten anmälning kontakta Centrum för sällsynta diagnoser via e-post.

Anmälan

Anmälningstiden har gått ut.

 

Program Sällsynta hälsotillstånd