Datortomografi, Radiologi Huddinge

På datortomografisektionen utförs avancerade undersökningar för att utreda och kontrollera sjukdomstillstånd i hela kroppen.

Datortomografi kallas även förkortat DT eller CT från Computer Tomography som det heter på engelska och ibland skiktröntgen. Det är en speciell röntgenteknik som undersöker dina organ, så att tunna skivor av dina organ eller kroppsdelar presenteras som bilder.

Inför undersökning eller behandling

Om du ska göra en undersökning av bukorgan behöver du i de flesta fall komma hit 1-2 timmar före undersökningen för att dricka kontrastmedlet. Observera att detta är vad som gäller allmänt hos oss inför ditt besök. Vad som gäller för dig personligen står i din kallelse.

Under undersökning eller behandling

Under undersökningen får du ligga stilla på ett undersökningsbord som skjuts in i en kort tunnel som är öppen i båda ändarna. Undersökningen är helt smärtfri. För att säkerställa diagnosen ger vi dig i de flesta fall en kontrastinjektion i ett blodkärl i din arm. Observera att detta är vad som gäller allmänt hos oss under ditt besök. Vad som gäller för dig personligen står i din kallelse.

Efter undersökning eller behandling

När du är undersökt skall bilderna granskas och ett röntgensvar kommer skrivas och gå till den läkare som skrivit remissen.

Observera att detta är vad som gäller allmänt hos oss efter ditt besök. Vad som gäller för dig personligen står i din kallelse.