Allmänt om nationell högspecialiserad vård
Socialstyrelsen beslutar om NHV och antal utförare medan nämnden för NHV beslutar om tilldelning till de mest kvalificerade sökande.
Samordning av högspecialiserad vård och sällsynta diagnoser på nationell nivå har pågått sedan 1980-talet. Med nationell högspecialiserad vård menas offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet och där endast ett fåtal vårdgivare i landet kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team. Vården karaktäriseras generellt av hög komplexitet och små volymer.
Nationella programområden (NPO) nominerar vårdområden för genomlysning till NHV. De nationella programområdena ansvarar även för nomineringar av sakkunniga till Steg 2. Det är Socialstyrelsen som fastställer sakkunniggrupper som sedan genomlyser tilltänkt NHV-område. Socialstyrelsen beslutar sedan, efter utredning och remisser, om vilken vård som ska ingå i NHV och antalet utförare. Regioner ansöker därefter om tillstånd för respektive NHV-område, nämnden för NHV beslutar om tilldelning och de tilldelade NHV-tillstånden följs upp och utvärderas kontinuerligt av Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen och nämnden för nationell högspecialiserad vård
Socialstyrelsen leder arbetet att koncentrera mer av den högspecialiserade vården på nationell nivå och beslutar om vilken vård som ska ingå i NHV-systemet. Nämnden för nationell högspecialiserad vård (NNHV) är det beslutande organet inom Socialstyrelsen. Nämnden är utsedd av regeringen, leds av Socialstyrelsens generaldirektör och består av politiker från de sex sjukvårdsregionerna. I den beslutas vilken/vilka region(er) som skall tilldelas NHV-tillstånd samt under vilka villkor. Beslutet har patientens bästa som utgångspunkt, men tar även hänsyn till påverkan på akutsjukvården, patienttransporter samt utbildning och forskning.
Nämnden har två beredningsgrupper som stöd, beredningsgrupp 1 (B1) som gör en övergripande analys av systemeffekterna, och beredningsgrupp 2 (B2) som ger yttranden utifrån regionernas perspektiv inför nämndens tilldelningsbeslut. Beredningsgrupp 2 består av utsedda tjänstemän från samtliga sex sjukvårdsregioner och ska tillsammans representera följande perspektiv: länssjukvård, akutvård, universitetssjukhusvård och medicinsk fakultet. Vid sidan av uppdraget att bistå Socialstyrelsen i beredningen av NHV-ärenden inför beslut så fungerar även tjänstemännen som informationsbärare till respektive sjukvårdsregion. Inom beredningsgrupp 2 (B2) representeras Region Stockholm-Gotland av hälso- och sjukvårdsdirektören samt Karolinskas chefläkare.
Information från Socialstyrelsen
-
Om nationell högspecialiserad vård, NHV
Läs mer på Socialstyrelsens hemsida
-
Uppföljning av nationell högspecialiserad vård
Läs mer om kvalitetsuppföljning för NHV-tillstånd på Socialstyrelsens hemsida
-
Nämnden för nationell högspecialiserad vård
Läs mer på Socialstyrelsens hemsida