Vi kan förändring - men måste öka takten

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. Vi måste fortsätta att arbeta med våra kostnader under överskådlig tid. Det finns ju också i vår mission Vi är bäst på det svåra. Vi tar ansvar för våra gemensamma resurser.

Det fortsätter att komma mängder med bra förslag på besparingar både till forbattringsforslag.karolinska@regionstockholm.se och direkt till mig. 

Det är till stor del inflationen som nu drivit upp utgifterna. Men de utmaningar som vi nu står inför är inte nya: Patienterna förväntar sig en mer digitaliserad och tillgänglig sjukvård, utgifterna kommer att öka snabbare än intäkterna och inom vissa yrkesgrupper kommer bristen på medarbetare att öka. Nattsvart? Inte alls. Vi i sjukvården utvecklar ständigt våra metoder och behandlingar. Vi har ställt om förr. Skillnaden är att vi måste göra det betydligt snabbare än någonsin tidigare. Det är också viktigt att vi förändrar oss på riktigt. Ifrågasätter vad vi gör i dag, hur vi gör det och ändrar på allvar. Det kräver både mod och uthållighet. Båda sakerna finns på vårt sjukhus.

Tillsammans är vi Karolinska.

Björn