14 veckor kvar på 2022

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. 14 veckor kvar innan vi ska vara Sveriges första köfria universitetssjukhus, definierat som max 90 dagars väntetid till operation och max 30 dagar till första mottagningsbesök. Det jobbas hårt på hela sjukhuset.

För ett år sedan var det totala antalet patienter som väntat längre än 30 dagar för att komma till mottagning 7 365 stycken. Nu är de 7 699, så här måste vi steppa upp. När vi tittar på data så ser vi att det finns möjlighet att ta emot fler patienter. Inom operation har vi rört oss desto mer. För ett år sedan hade 2 129 patienter väntat längre än 90 dagar på operation och saknade operationstid. I dag har denna grupp minskat till 1 183 patienter. Det innebär att de är ungefär lika många som antalet patienter vi opererar per vecka, 1 250. Naturligtvis kan vi inte operera bort kön på en vecka, eftersom det är ett ständigt inflöde. Men 1 250 operationer i veckan visar vilken kraft vi har och hur många människor som vi faktiskt hjälper när vi har ordning och reda och använder våra 77 operationssalar fullt ut.

Även alla som inte arbetar direkt med kökortningen behövs för att vi ska lyckas. Detta är ett mål som vi bara kan nå när alla hjälps åt och vi agerar som ett sjukhus.

Tillsammans är vi Karolinska.

Björn