Så får vi data att arbeta för verksamheten och patienterna

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. Våra akutmottagningar har haft högt söktryck och när vi ser att patienterna får vänta längre så agerar vi. Genom att mäta olika delar i en patients akutbesök kan vi hitta "varför". Vi går från att tro och gissa vad vi måste göra till att veta. Och vi kan införa förbättringsåtgärder på verksamhetens villkor, som leder till förändringar och förbättringar, så det inte bara blir en skrivbordsprodukt.

Våra akutmottagningar, både på barn- och vuxensidan, har haft högt söktryck och kämpat med sina vistelsetider under en period. När vi ser att patienterna får vänta längre så agerar vi.

Förbättringsarbete baserat på data för att minska väntetider

Sedan en tid pågår ett förbättringsarbete i Huddinge. Det omfattar i praktiken alla verksamheter - akutens patienter är allas patienter. En rad förändringar kring samarbete, bemanning och planering har testats. Utvärderingen är inte klar, men ytterligare en viktig komponent i arbetet är hur vi använt data för att förstå var knutarna sitter.

När man ser att väntetiderna ökar så kan man ha olika hypoteser om var det stoppar upp och vad som stoppar upp. Genom att gå in och mäta olika delar i det som totalt sett är en patients besök på akuten kan vi hitta de bakomliggande orsakerna.

Vi går från att tro och gissa vad vi måste göra till att veta. Arbetet har genomförts av datalagerexperter, analytiker och verksamheterna. För att förbättringsarbete ska fungera på riktigt måste det göras på verksamhetens villkor – annars blir det en skrivbordsprodukt.

Karolinapriset 1 juni

På onsdag den 1 juni 10:30-12:30 delas Karolinapriset ut till 15 medarbetare som stått för föredömliga insatser. I år håller vi ceremonin i Sune Bergström Aula, i Solna. Jag inser att det är svårt för de flesta men ni som har möjlighet, exempelvis på lunchen, kom gärna förbi och hylla pristagarna. Ingen föranmälan krävs.

Vi är inne i en långhelg då många andra i samhället är lediga. Ett extra tack till alla som är inne och arbetar.

Tillsammans är vi Karolinska.

Björn