Vi klarar av allt när vi samarbetar

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. När patienternas behov ökar inom ett område ställer vi om för att hjälpa. Detta är inget nytt. Det nya är att Karolinska styr allt mer på data. Där vi tidigare hade en känsla eller trodde, där vet vi nu.

Vi har av tidningen Newsweek 2021 utnämnts till världens åttonde smartaste sjukhus och smartast i Europa för vårt strukturerade sätt att använda data.

När vi såg att väntetiderna till operation var på väg upp under pandemin så började vi med extra operationer och hela sjukhuset jobbade tillsammans för att pressa ner väntetiderna, många har arbetat extra på kvällar och helger. Resultatet: 1 497 extra operationer 2021. Arbetet pågår fortfarande och i år siktar vi på att genomföra 1 700 extra operationer, varav cirka 500 hittills utförts.

Nu ser vi i vår data att väntetiderna till mottagningarna är på väg upp. På två år har det totala antalet väntande patienter till nybesök fördubblats och uppgår till 8 160. Majoriteten har inte väntat längre än vårdgarantin, men om vi inte agerar nu så blir våra patienter lidande. Det kan vi inte acceptera. Vi inleder därför inom kort ett arbete som innebär att sjukhusets mottagningar ska ha öppet mellan klockan 8-16, fem dagar i veckan.

Det kommer att kräva nytänkande och nya arbetssätt, men vi har de senaste åren bevisat vad vi klarar när vi samarbetar och löser problem. Mer information kommer i linjen. Detta är något som vi måste göra för våra patienter.

Tillsammans är vi Karolinska.

Björn