Alla har ett uppdrag men vårt ansvar är gemensamt

Nyhet

Karolinska har tagit stora steg framåt under det senaste dryga året. Det beror på att vi samarbetat och hjälpts åt mer, lagt mer ansvar och befogenheter i våra verksamheter och minskat krångel och onödig administration. Detta är förändringar som kräver att alla på sjukhuset bidrar.

Vi har gjort en sammanfattning i fem punkter över hur vi arbetar, inte för att det är nytt men för att hålla fast vid det som vi uppnått och fortsätta utvecklas.

- "Det är inte vårt uppdrag" är en mening som vi inte ska använda. Alla har ett visst uppdrag men vi är alla ansvariga för sjukhusets gemensamma uppdrag. Det innebär att vi hjälps åt och tar initiativ och ansvar – inte väntar på att någon annan pekar.

- Karolinskas patienter ska under 2021 vistas mindre än fyra timmar på akutmottagningarna och tiden till att det beslutas om inläggning ska vara kortare än två timmar. Detta är allas ansvar och vi kommer att följa det per medicinsk enhet (ME) och omvårdnadsområde (OO).

- Vi prioriterar våra interna flöden framför externa.

- Vi är specialiserade men det får inte gå till överdrift. Både ME och OO ska ta emot även patienter som inte passar perfekt i deras uppdrag. För patienterna är detta avgörande.

- Vi ska sluta krångla till saker. Minska antalet möten. Ifrågasätt om ett möte behövs och se till att de som hålls leder framåt. De enda möten som vi ska ha fler av är de som ökar samarbetet mellan olika verksamheter – som gör att vi jobbar bättre tillsammans.

Karolinska har under veckan nått en historisk toppnotering i antalet vårdplatser - 1 200 stycken. Det innebär att vi sedan januari 2019 ökat med 200 vårdplatser. 200 fler sjuka människor kan varje dygn få behandling, omvårdnad, omtanke och trygghet på vårt sjukhus.

Tillsammans är vi Karolinska

Björn