"Vi måste klara alla våra uppdrag"

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. På Karolinska ska vi arbeta utifrån fakta. Det är då vi kan fokusera på rätt saker. Under en veckas tid har antalet covid-19 patienter legat stabilt kring 40-50 varav 8-10 på IVA, vilket utgör cirka 4 procent av våra patienter. Vi måste vänja oss vid att covid-19 är en del av vardagen och inte låta sjukdomen stjäla fokus från övriga 96 procent av våra patienter. Karolinska får inte tappa takten och skjuta upp vård.

Sjukhusledningen följer utvecklingen för covid-19 lika noga som vi följer vårt ordinarie uppdrag. Den fakta vi samlar in delar vi med verksamhetscheferna så att de hela tiden har överblick och vet varandras läge. Under veckan har vi ökat frekvensen i hur ofta vi skickar covid-19 statistik och information till cheferna och vi kommer också att ses oftare för att kunna ta oss an pandemin och vårt ordinarie uppdrag samtidigt. Det är inga långa möten utan snabba genomgångar av läget och en diskussion om vad vi behöver göra framåt. Med uppdaterad information har våra verksamheter förutsättningar att tillsammans lösa våra gemensamma uppgifter. Jag och andra i ledningen ska stödja med fakta, ramar och resursfördelning – men det är ni i verksamheterna som driver sjukhuset.

Provtagningen har varit hårt belastad när vi nu ser en efterfrågan som är väldigt stor. I helgen genomför vi vår miljonte provtagning och bland annat Dagens Nyheter har beskrivit den utbyggnad som KUL genomfört av testverksamheten som historisk. Det är ett fantastiskt arbete som gjorts.

Under veckan fick jag möjlighet att besöka post op i Huddinge, B43, som gjorts om till covid-19 avdelning. IVA-personal från Solna och Huddinge har tillsammans byggt upp avdelningen med 18 vårdplatser och ska också bemanna den gemensamt om den behöver tas i bruk. Väldigt bra jobbat.

Tillsammans är vi Karolinska
//Björn