"Vi kan aldrig slappna av men vi har rätt att vara stolta en stund"

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. Under veckan har jag bland annat besökt infektion i Huddinge för att få ytterligare info om arbetet med covid-19. Vi diskuterade också den förändrade organisation som vi arbetar med på delar av sjukhuset sedan ett par veckor.

Jag fick även möjlighet att vara med vid en pankreasoperation med den nya operationsroboten i Huddinge. Med roboten kan vi ge patienterna skonsammare behandling och kortare väg tillbaka efter operationen. Jag hann också med ett kort besök på akuten när omvårdnadspersonalen samlades för att gå på kvällspasset. Stämning och energi var riktigt bra.

2020 har varit tufft och det är viktigt att inte tappa bort allt som vi lyckats med hittills. Vi har stadigt runt 1 150 vårdplatser på sjukhuset, en ökning med cirka 200 sedan 2019, och nu är det viktigt att vi fyller dem. Väntetiderna på akuten är fortsatt högre än vi önskar. Men vi jobbar på bra med det och arbetet med ADA, akutdiagnostisk avdelning, i Huddinge ger resultat. Inom flera områden är våra köer korta eller obefintliga och vi är på gång att hjälpa andra regioner som har längre väntetider. Vi analyserar varje vecka cirka 40 000 prov för covid-19 (PCR och serologi). Vi har sedan slutet av augusti arbetat bort 23 procent av den framskjutna vården, eller 3 415 vårddygn, en prestation som jag tror att vi är ensamma om i Sverige.

Bakom allt detta ligger massor av arbete och en fantastisk förmåga att ställa om, tänka nytt och samarbeta som ett sjukhus. Nu gäller det att vi håller i och fortsätter, men tänk gärna en stund på vad du och dina arbetskamrater lyckats med. Det brukar vara mer än man tror.

Tillsammans är vi Karolinska
//Björn