Ett varsel ska inte lyftas lättvindigt

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. Jag har fått en hel del respons på beskedet att vi kan häva varslet för undersköterskor och läkare. Tack alla som hört av sig eller kommit fram och pratat.

Många har varit lättade och positiva medan andra varit kritiska mot att vi inte lyfte varslet tidigare. För att förstå varför det tog tid är det viktigt att titta på bakgrunden.

Karolinskas uppdrag blev för ett par år sedan mindre och vi fick därmed också mindre pengar från regionen (950 miljoner kronor). Trots det blev vi fler anställda. Detta är en ekvation som inte går ihop. Det syntes tydligt när jag började på sjukhuset i april 2019. Det ekonomiska underskottet skenade. Förutom mindre inkomster hade vi inte heller kontroll på hur våra olika verksamheter gick ekonomiskt, vi hade en modell för att driva sjukhuset som inte fungerade och vi hade alldeles för höga kostnader för konsulter.

Jag och andra i ledningen fattade då ett antal beslut för att få balans mellan inkomster och utgifter. Varsel för att minska kostnaderna var bara ett av besluten.

Verksamhetscheferna har nu rätt ekonomiska underlag, verksamhetsmodellen har justerats och antalet konsulter har minskat kraftigt. Vi har också ökat våra inkomster genom att ha fler vårdplatser öppna, fortsätta ha kvalitet i världsklass och få bättre flöden från akuterna.

I mars kom pandemin och vi kallade in extrapersonal för att klara den akuta covid-perioden. Denna personal har nu lämnat oss men det har tagit en tid att få grepp över antalet som börjat och slutat sedan i mars. Först nu, när vi vet att vi har en rimlig bemanning i förhållande till vårt uppdrag, är det ansvarsfullt att lyfta varslet. Annars skulle vi riskera att hamna i nya problem. Med ordning och reda på bemanningen kan vi lägga mer fokus på att vårda fler, forska mer och utbilda fler.

Jag är mycket stolt över de konkreta förbättringar som jag ser på sjukhuset. Vi har börjat beta av den framskjutna vården, vi tar emot fler slutenvårdspatienter än på mycket länge och våra akutflöden blir allt bättre. I veckan har vi startat ett nytt arbetssätt inom operation för att minska antalet strykningar.

Det är precis sådant här som tar oss framåt. Vi har ett känt problem. Vi tar fram en konkret plan för att åtgärda den. Vi sätter igång snabbt. Vi justerar efterhand om det behövs.

Tillsammans är vi Karolinska

Björn