Hedersomnämnande till Akuten Huddinge för humorfilm om hygien
Humor kan vara effektivare än pekpinnar. Akutavdelningar i Huddinge gjorde en lättsam film om hur bakterier sprids för att öka efterlevnaden av basala hygienrutiner. Och det funkar förvånansvärt bra, visar mätningar som gjorts. Filmen har nu sett av nära 500 000 personer – och fått hedersomnämnande när regionen delade ut innovationspriset Gyllene Äpplet!
Vi skapar ett klimat där vi påminner varandra på ett lekfullt sätt.
När specialistsjuksköterskorna Frida Magnesved, Susanne Frodlund, Maria Amritzer och Maria Westin började Karolinskas kurs Innovationsambassadör skulle de ha med sig en utmaning från den egna verksamheten som de ville lösa. De valde Hur kan vi bli bättre på att följa basala hygienrutiner? Det är ett klassiskt problem för vården, inte bara på Karolinska. Mängder av insatser har gjorts genom åren, men det är svårt att få bestående effekter. Varför lyckas vi inte ändra på det? Det har många grubblat över. Dags att göra det på ett nytt sätt, tänkte sjuksköterskorna.
Stress, okunskap – och rädsla för att fråga dumt
När de räknar upp framgångsfaktorer nämner de involvering av övriga medarbetare på avdelningen och man tillsammans tog reda på var problemet egentligen låg.
– Det visade sig att det handlade mycket om stress och okunskap – och att man inte vågade fråga när man inte förstod, berättar Frida Magnesved.
– Istället för att komma med pekpinnar och skuldkänslor skapar vi ett klimat där vi hjälper varandra att komma ihåg rutinerna på ett lekfullt sätt. Det gör av vi vågar fråga – och vi vågar påminna varandra, säger Frida Magnesved.
Här är filmen ett av flera verktyg för att kunna göra detta på ett lekfullt sätt. Den har blivit omåttligt populär – 482 000 visningar och 1500 delningar bara via Karolinskas Facebook-konto. Den efterfrågas också flitigt på föreläsningar, personaldagar – och andra avdelningar har velat ha den igång på väggskärmarna i personalrummet.
Mätningar visar påtagliga resultat
Och uppföljning på flera akutavdelningar visar inte bara på högre kunskap och ganska mycket högre efterlevnad av de basa hygienrutinerna. Man vittnar också om ett uppskattat öppet arbetsklimat.
– Det är en fantasisk kulturförändring – jag har aldrig sett något liknande, säger Susanne Frodlund.
Juryns motivering:
"Juryn vill ge ett särskilt hedersomnämnande till Ketchupgruppen som med humor och precision visar hur lätt bakterier sprids. Juryn hoppas därför på fortsatt ketchupeffekt avseende följsamhet till vårdhygieniska riktlinjer ohc tror att filmen gör skillnad i detta arbete."
På bilden i topp på sidan: Filmmakarna Susanne Frodlund, Frida Magnesved och Maria Westin som är specialistsjuksköterskor på Akuten Huddinge (saknas Maria Amritzer). Längst till vänster står Anna Thies från Innovationsplatsen, som höll kursen Innovationsambassadör där idén rtill filmen föddes.
Aktuellt från Innovationsstöd på Karolinska
-
Läs mer om pågående innovationsarbeten
Vård, akademi och näringsliv driver gemensamma initiativ med stöd av Innovationsplatsen, sjukhusets avdelning för innovationsstöd och näringslivssamarbeten. Här ryms patienters konkreta erfarenheter, vårdpersonalens specialistkompetens, forskning i framkant och globala näringslivsaktörer.
Kalendarium
-
Aktuella evenemang
Intresserad av att möta oss som arbetar med innovation på Karolinska Universitetssjukhuset? Här presenteras aktuella evenemang som vi medverkar i.
Nyheter Utveckling och Innovation
-
Rapport: Hemsjukhusvård – lärdomar av hemmonitorering för avancerad vård i hemmet
Hur kan vi skapa individanpassad vård utanför sjukhusen för personer med svår kronisk sjukdom? Nu publicerar det regionala projektet Hemsjukhusvård sina lärdomar av ...
-
Vi vill skapa en innovationsvänlig kultur
– Sedan ett par år tillbaka gör vi en satsning på innovation i vårt tema, för att kunna fånga upp goda idéer från medarbetare och chefer på alla nivåer. Viktiga delar är gemensam ...