Augmented reality och 3D-bilder ger säkrare kirurgi
Karolinska Universitetssjukhuset har som första sjukhus i världen genomfört ryggradsoperationer med hjälp av en ny avancerad AR- och 3D-navigationsteknik. Det ger högre precision vid operation – och bättre behandling för patienten.
– Med den nya navigationsteknologin kan vi i operationsrummet skapa en högupplöst 3D-bild av patientens ryggrad (insidan), som kombineras med den videobild man ser i operationsfältet (utsidan). Vi kan nu planera ingreppet virtuellt och med stor noggrannhet.
Det säger neurokirurgen Adrian Elmi Terander, som genomfört den allra första operationen med den nya tekniken.
Kontrollerar resultatet i realtid
På det här sättet förbättras både vårdteamets planering av ingreppet och kirurgens möjlighet att styra instrumenten under operationen. Dessutom minimeras risken att patienten behöver genomgå en ny operation. – Vi kan kontrollera resultatet omedelbart i operationssalen utan att behöva flytta patienten till en röntgenavdelning efter operationen. Det innebär att vi kan korrigera direkt om det skulle behövas. Ingen stråldos för personalen
Eftersom det är videobilder som används för navigering under operationen minskar också stråldosen. Operationen sker med minimal stråldos för patienten och operationspersonalen utsätts inte för någon strålning alls. Den nya tekniken har nu använts vid operationer av patienter med bland annat skolios och kotförskjutningar, för att korrigera anatomin och lindra smärta.
I nästa fas vidareutvecklas tekniken för annan kirurgi. Med patientnyttan i fokus Navigationstekniken har utvecklats inom ramen för innovationspartnerskapet inom Bild och Funktion, mellan Karolinska Universitets sjukhuset och Philips.
– När vi samarbetar på detta sätt kan vi påverka utifrån de behov vi ser i vården och förbättra för patienterna, säger Adrian Elmi Terander.
– Det är väldigt spännande och en otrolig möjlighet att få vara med och utveckla en helt ny medicinteknisk utrustning för kirurgi med patientnyttan i centrum.
Fakta om innovationsarbetet
Vad innebär augmented reality, AR?
Augmented reality, eller förstärkt verklighet, är en teknik som lägger till information till den fysiska verkligheten. Man kan säga att den hjälper oss att se mer än vad vi kan se "på riktigt". De virtuella bilderna kan till exempel ge en kirurg en uppfattning om hur det ser ut inne i kroppen under pågående operation – utan att öppna kroppen med ett snitt. I det här fallet kan skruvar som sätts in i patientens ryggrad placeras med större noggrannhet än vad som tidigare varit möjligt.
94 % noggrannhet
Förstudien, publicerad i vetenskapliga tidskriften SPINE, visade en noggrannhet av skruvplacering på 85 procent. Sedan dess har fler operationer genomförts inom ramen för en klinisk studie – och flera vetenskapliga artiklar har publicerats. Resultaten visar på en genomsnittlig noggrannhet på 94 procent, de svåraste fallen inkluderade.
Först i världen
Karolinska Universitetssjukhuset är det första sjukhuset i världen som genomfört operationer med den nya tekniken. Utrustningen har därefter installerats på fler sjukhus i världen.
Sprids till fler typer av kirurgi
I en första fas används navigationstekniken vid ryggradskirurgi, för att sedan vidareutvecklas för annan kirurgi, exempelvis operationer i hjärnan och hjärnans kärl samt vid ortopedi och trauma.
Drivs inom innovationspartnerskap
Arbetet med att utveckla den nya navigationstekniken utgör en del av innovationspartnerskapet för Bild och Funktion, mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Philips. Involverade specialiteter på sjukhuset: Neurokirurgi, ortopedi och neuroradiologi.
Aktuellt från Innovationsstöd på Karolinska
-
Läs mer om pågående innovationsarbeten
Vård, akademi och näringsliv driver gemensamma initiativ med stöd av Innovationsplatsen, sjukhusets avdelning för innovationsstöd och näringslivssamarbeten. Här ryms patienters konkreta erfarenheter, vårdpersonalens specialistkompetens, forskning i framkant och globala näringslivsaktörer.
Innovationspartnerskap
Nyheter Utveckling och Innovation
-
Rapport: Hemsjukhusvård – lärdomar av hemmonitorering för avancerad vård i hemmet
Hur kan vi skapa individanpassad vård utanför sjukhusen för personer med svår kronisk sjukdom? Nu publicerar det regionala projektet Hemsjukhusvård sina lärdomar av ...
-
Vi vill skapa en innovationsvänlig kultur
– Sedan ett par år tillbaka gör vi en satsning på innovation i vårt tema, för att kunna fånga upp goda idéer från medarbetare och chefer på alla nivåer. Viktiga delar är gemensam ...