Först i världen operera ryggrad med 3D-navigering
Karolinska Universitetssjukhuset har som första sjukhus i världen genomfört ryggradsoperationer med hjälp av en ny avancerad 3D-navigationsteknik med lyckat resultat. Den nya tekniken har utvecklats inom ramen för ett samarbetsavtal mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Philips kring innovativ medicinsk teknik.
I ett löpande samarbete har teknisk och medicinsk innovation mötts för att säkra största nytta för patienten. Tekniken förbättrar planeringen av ingreppet samt styrningen av instrumenten under operationen. Risken för en ny operation för korrigering minimeras.
– Denna nya navigationsteknologi gör det möjligt att i operationsrummet skapa en högupplöst 3D bild av patientens ryggrad, insidan, som kombineras med den videobild man ser i operationsfältet, utsidan, detta används för en virtuell planering av kirurgin, säger Adrian Elmi Terander biträdande överläkare och medicine doktor, Neurokirurgiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.
– Genom att följa denna plan kan, exempelvis skruvar, placeras med stor noggrannhet. Resultatet kontrolleras omedelbart i operationssalen utan att behöva flytta patienten till en röntgenavdelning. Detta sker med minimal stråldos till patienten och utan att operationspersonalen utsätts för någon strålning.
Den nu aktuella studien på Karolinska Universitetssjukhuset är ett samarbete mellan neurokirurgiska, ortopediska och neuroradiologiska klinikerna samt Philips. Förstudier till de kliniska försök som nu genomförs visar att denna teknik förbättrar den totala noggrannheten av skruvplacering från 64 procent till 85 procent. Resultaten av förstudien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften SPINE.
Karolinska Universitetssjukhuset är det första sjukhuset i världen som genomfört operationer med den nya utrustningen. Tekniken kommer att installeras på 10 sjukhus runt om i världen.
I det fortsatta samarbetet mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Philips kommer systemet att kunna användas vid s.k. minimalinvasiva ingrepp och utvecklas vidare för andra kirurgiska områden som operationer på hjärnan och hjärnas kärl samt ortopedi och trauma.
Aktuella innovationspartnerskap
-
Boston Scientific – Förändrar patientens resa genom vården
Nya vårdmodeller som stödjer övergången från volymbaserad till värdebaserad vård inom Hjärtsvikt, ERCP och svår astma.
-
Philips – Bättre bilder ger bättre behandling
Bild- och funktionsområdet inom bland annat stroke, icke-avancerad prostatacancer och minimalinvasiv kirurgi.
-
GE Healthcare – Innovation inom många områden
Cyklotron- och radiokemi och vårdflödesutveckling för avancerad cancer i bäckenet samt samarbete kring cellterapi och MR inom neurologi.
-
Olympus – Framtidens operationsrum ger bättre beslut
Operationsmiljöer och flexibel endoskopi.
-
Getinge – Steril teknik har nyckelroll på sjukhus
Helhetslösning sterilteknik.
-
Siemens – Bättre vårdflöde för akut hjärtsjukdom
Patientflödet Akut hjärtsjukdom för mesta möjliga patientnytta och kostnadseffektivitet.
-
HPE – Testar framtidens digitala teknik
Miljö för utveckling och utvärdering av informations- och kommunikationsteknik (IKT).
Aktuellt från Innovationsstöd på Karolinska
-
Läs mer om pågående innovationsarbeten
Vård, akademi och näringsliv driver gemensamma initiativ med stöd av Innovationsplatsen, sjukhusets avdelning för innovationsstöd och näringslivssamarbeten. Här ryms patienters konkreta erfarenheter, vårdpersonalens specialistkompetens, forskning i framkant och globala näringslivsaktörer.
Nyheter Utveckling och Innovation
-
Rapport: Hemsjukhusvård – lärdomar av hemmonitorering för avancerad vård i hemmet
Hur kan vi skapa individanpassad vård utanför sjukhusen för personer med svår kronisk sjukdom? Nu publicerar det regionala projektet Hemsjukhusvård sina lärdomar av ...
-
Vi vill skapa en innovationsvänlig kultur
– Sedan ett par år tillbaka gör vi en satsning på innovation i vårt tema, för att kunna fånga upp goda idéer från medarbetare och chefer på alla nivåer. Viktiga delar är gemensam ...