Bättre bild av tumören
Ett skräddarsytt beslutsstöd för behandling av prostatacancer utvecklas genom Karolinskas innovationspartnerskap med Philips.
Samarbetet mellan Karolinska och Philips har pågått sedan 2013 då Philips vann upphandlingen av bild och funktion till den nya sjukhusbyggnaden i Solna. I avtalet ingår ett innovationspartnerskap som fokuserar på att utveckla vården när det gäller stroke, icke-avancerad prostatacancer och minimalinvasiv kirurgi, alltså kirurgi via små titthål i huden.
Innovationspartnerskap kan fungera som en katalysator för utveckling av vård.
– Det är ett arbetssätt som båda parter ska tjäna på. Projekten kan handla om väldigt olika saker, berättar Tomas Borgegård på Innovationsplatsen.
Bättre livskvalitet efter prostatacancer
Att utveckla och optimera processer i vården, att utveckla apparatur så att den får en högre precision eller att samla information på ett effektivt sätt för att få ett bra beslutsstöd.
– Av ett innovationssamarbete av det här slaget lär sig alla parter sådant som kan leda till nya arbetssätt, nya produkter och att vi kan upphandla rätt utrustning.
Det säger Olof Akre, som är läkare på Urologiska kliniken och patientflödesansvarig för prostatacancer på Karolinska Universitetssjukhuset. Han är den drivande klinikern för den del av innovationssamarbetet som handlar om icke-avancerad prostatacancer. Nu har samarbetet lett till en prototyp för ett nytt beslutsstöd.
Vi behövde få tumören presenterad på ett mer intuitivt sätt för att kunna ta bort den med minimal åverkan på patientens funktioner och livskvalitet efter behandlingen. Patienterna kan framförallt drabbas av inkontinens och erektionsproblem.
Enkelt uttryckt ska beslutsstödet kunna presentera alla tumördata och röntgenbilder så tydligt och överskådligt att man med kirurgi eller strålbehandling kan få kontroll över tumören med begränsad skada på omkringliggande vävnad. För det behövs en bättre och mer lättbegriplig avbildning av tumörens läge i prostatakörteln.
Slipper dubbelregistrering
– Tanken med beslutsstödet är också att vi bara ska registrera information en gång. Det finns en stor frustration över det dubbelarbete det innebär att registrera i flera system – i patientjournaler, administrativa system och kvalitetsregister. Ibland blir det dessutom fel.
Bildbehandlingssystemet är tänkt att fungera som en databas i prostatacancerflödet. Nu undersöks hur data ska kunna importeras och exporteras till och från andra system.
– Det hoppas vi ska bli mer effektivt och patientsäkert än dubbelregistrering. Egentligen har vi byggt ett skräddarsytt journalsystem för prostatacancerflödet. Det känns väldigt attraktivt och ändamålsenligt nu när vi ska organisera oss kring patientflöden och inte kliniker, säger Olof Akre.
Egentligen har vi byggt ett skräddarsytt journalsystem för prostatacancerflödet.
Till beslutsstödet vill man också kunna koppla patientenkäter, allt enligt modellen för värdebaserad vård. Olof Akre har förstått att beslutsstödet är intressant också för andra tumörformer. Han hoppas att prototypen ska kunna prövas i en klinisk studie med start kring årsskiftet.
– Det här är en helt nödvändig utveckling. Vi behöver ett sådant här instrument. Det är verkligen dags att börja använda datorerna till att organisera processer på ett optimalt sätt och inte bara som skrivmaskiner.
Text: Lisa Thorsén
Aktuella innovationspartnerskap
-
Boston Scientific – Förändrar patientens resa genom vården
Nya vårdmodeller som stödjer övergången från volymbaserad till värdebaserad vård inom Hjärtsvikt, ERCP och svår astma.
-
Philips – Bättre bilder ger bättre behandling
Bild- och funktionsområdet inom bland annat stroke, icke-avancerad prostatacancer och minimalinvasiv kirurgi.
-
GE Healthcare – Innovation inom många områden
Cyklotron- och radiokemi och vårdflödesutveckling för avancerad cancer i bäckenet samt samarbete kring cellterapi och MR inom neurologi.
-
Olympus – Framtidens operationsrum ger bättre beslut
Operationsmiljöer och flexibel endoskopi.
-
Getinge – Steril teknik har nyckelroll på sjukhus
Helhetslösning sterilteknik.
-
Siemens – Bättre vårdflöde för akut hjärtsjukdom
Patientflödet Akut hjärtsjukdom för mesta möjliga patientnytta och kostnadseffektivitet.
-
HPE – Testar framtidens digitala teknik
Miljö för utveckling och utvärdering av informations- och kommunikationsteknik (IKT).
Aktuellt från Innovationsstöd på Karolinska
-
Läs mer om pågående innovationsarbeten
Vård, akademi och näringsliv driver gemensamma initiativ med stöd av Innovationsplatsen, sjukhusets avdelning för innovationsstöd och näringslivssamarbeten. Här ryms patienters konkreta erfarenheter, vårdpersonalens specialistkompetens, forskning i framkant och globala näringslivsaktörer.
Nyheter Utveckling och Innovation
-
Rapport: Hemsjukhusvård – lärdomar av hemmonitorering för avancerad vård i hemmet
Hur kan vi skapa individanpassad vård utanför sjukhusen för personer med svår kronisk sjukdom? Nu publicerar det regionala projektet Hemsjukhusvård sina lärdomar av ...
-
Vi vill skapa en innovationsvänlig kultur
– Sedan ett par år tillbaka gör vi en satsning på innovation i vårt tema, för att kunna fånga upp goda idéer från medarbetare och chefer på alla nivåer. Viktiga delar är gemensam ...