Inspirationsmingel 7 oktober – inspireras av medarbetare och patienter som förbättrat vården!
Boka in 7 oktober för en inspirerande eftermiddag! Medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset berättar hur de förbättrat vården, tillsammans med patienter. En lösning som fungerat bra för en verksamhet kan ofta vara till nytta och glädje även för andra.
Titta – prova – fråga hur andra har gjort. Kan det fungera för vår verksamhet?
Du får prova på olika lösningar, fråga klinikerna hur de har gjort, höra vad som varit svårt eller förvånansvärt enkelt. Vi berättar också vilket stöd som finns att få från Innovationsplatsen.
Tid: 7 oktober kl 13.30-15.00
Plats: Innovationsplatsen i Huddinge, C1:77, Karolinska Universitetssjukhuset
Program
Hur kopplar jag upp mig? Videomöten med patienter som är på jobbet, i skolan eller bor långt bort.
Anna Hägg från Överviktscentrum visar hur de nu kan ge den vård patienterna verkligen behöver – många och korta möten som ger kontinuitet i behandlingen. Och personalen kan vara mer flexibel vad gäller arbetstider.
Du kan prova olika videolösningar och fråga om teknik, arbetssätt och hur relationen till patienterna påverkas. På plats finns även kirurgen Per Bergenzaun för att visa hur han gör när han guidar kollegor via video.
Videolänk till kriminalvården
Idag kan Hepatit C botas – men det förutsätter kontinuitet i kontakten mellan patient och vårdgivare, något som kan vara svårt i praktiken. GastroCentrum vill förbättra behandlingsresultaten – och kopplar bland annat upp sig mot kriminalvården. Verksamhetsutvecklaren Fredrik Öhrn och läkaren Soo Aleman.
Bättre om patienten själv sköter sina prover?
Ställ dina frågor om den digitala tjänsten Patientens Egen Provhantering. Blir det smidigare för patienten? Är det säkrare? Hur mycket tid kan vi spara? Kan det funka för min verksamhet? Patienten Lena Klaesson, projektledaren Martin Williamson och sjuksköterskan Susanne Pettersson från Reumatologen (som arbetat fram nya arbetsrutiner och koppling mot 1177).
Kan patienten få mer tillgänglig vård – samtidigt som vi avlastar avdelningen och akuten?
Hjärtdagvården berättar hur de utvecklat en dagvård som också är utvecklingsmiljö för nya arbetssätt. Läkaren Inger Hagerman och sjuksköterskorna Emma Jönsson och Maria Bergqvist. Hjärtdagvården är förebild för Akut dagvård för barn med cancer och modellen kan återanvändas av fler verksamheter.
Hur kan vi driva förändring mitt i vårdens vardag?
Arja Harila-Saari, patientflödeschef för barnleukemi, berättar hur man skapat förutsättningar i barncancervården och hur det ger ny energi i en verksamhet med allt fler patienter, tillsammans med Therese Sjöberg från Innovationsplatsen. Resultat hittills: Akut dagvård för barn med cancer och BarncancerAppen.
Hur känns det att ha Parkinson?
Simulering vägledd av Sara Riggare, som har lång erfarenhet av att leva med sjukdomen. Hon forskar också – om digital egenvård vid MMC på KI, och har utvecklat en app så att patienter och personal kan planera behandlingen tillsammans.
Appar – vilken nytta gör de egentligen?
Barnskötaren Gunnar Cleve och sjuksköterskan Annica Filander från Barnonkologen berättar hur en enkel informationsapp gör stor nytta för barn med cancer och deras familjer. Dessutom var appen ett bra – och roligt – sätt för patienter och personal att börja utveckla verksamheten tillsammans.
Kan en kortlek göra sista tiden i livet bättre?
DöBra är forskningsprogrammet vid MMC på KI, som undersöker hur människor kan få ett större inflytande över sin sista tid i livet. Programledaren Sophia Savage och forskningsassistent Therese Johansson visar hur en kortlek med viktiga frågor används som hjälpmedel vid viktiga samtal.
Vilket stöd kan du få från Innovationsplatsen?
Möt också Innovationsplatsens experter – hälsoanalytiker, videospecialister, projektledare, tjänstedesigner och andra metodexperter. Innovationsplatsen är en del av Karolinska Universitetssjukhuset. Vi skapar förutsättningar för sjukhusets verksamheter att driva innovation.
Inbjudan och program i pdf-format
Välkommen!
För frågor och mer information: erika.nydahl@karolinska.se
Nyheter Utveckling och Innovation
-
Rapport: Hemsjukhusvård – lärdomar av hemmonitorering för avancerad vård i hemmet
Hur kan vi skapa individanpassad vård utanför sjukhusen för personer med svår kronisk sjukdom? Nu publicerar det regionala projektet Hemsjukhusvård sina lärdomar av ...
-
Vi vill skapa en innovationsvänlig kultur
– Sedan ett par år tillbaka gör vi en satsning på innovation i vårt tema, för att kunna fånga upp goda idéer från medarbetare och chefer på alla nivåer. Viktiga delar är gemensam ...