Isländskt statsbesök med kunglig glans på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Sverige och Island har ett långt samarbete inom sjukvård och medicinsk forskning. Ett besök på Karolinska Universitetssjukhuset stod därför högt på agendan när isländska presidenten Halla Tómasdóttir bjöds in av kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Islands president Halla Tómasdóttir samtalar med kung Carl Gustaf på helikopterplattan. Mellan dem står piloten Bo Conneryd.

Intresset är stort när Islands president Halla Tómasdóttir och det svenska kungaparet passerar dörrarna till sjukhusbyggnaden i Solna. Många vill stjäla en blick av storheterna där de kommer gående sida vid sida genom den stora vänthallen. Efter en snabb fotosession framför det väldiga konstverket i huvudentrén skyndar de raskt vidare till Sune Bergströms aula i Bioclinicum.

Islands president Halla Tómasdóttir, sjukhusdirektör Christophe Pedroletti och kung Carl XVI Gustaf.

Besöket är tänkt att stärka samarbetet mellan Karolinska Universitetssjukhuset och universitetssjukhuset Landspitali och mellan forskningsinstitutioner och näringsliv. Det ger också möjlighet att belysa sjukhusets krisberedskap, bland annat med ett besök på helikopterplattan och i en ECMO-utrustad helikopter.

Från vänster: Aida Hadžialić, regionstyrelsens ordförande, Halla Tómasdóttir, Islands president, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, herr Björn Skúlason, Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, utrikesminister, Christophe Pedroletti, sjukhusdirektör, Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister, Anna Gunnarsdóttir, överläkare, och Anna Möller, Islands hälsominister.

Efter några inledande ord från Andreas Muranyi Scheutz, forsknings- och innovationsdirektör på Region Stockholm, om vikten av ett brett innovationssamarbete, är det dags för Aida Hadžialić, regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm, att greppa mikrofonen. Hon ler stort när hon berättar för besökarna att Stockholmsregionen ofta omnämns som ”The Capital of life” tack vare sitt välutvecklade ”ekosystem” inom life science. Det rymmer över tusen små och stora företag, fem universitet; samtliga med betydande life science-aktiviteter, tre universitetssjukhus samt myndigheter som Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Aida Hadžialić, regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm.

– Vi har länge haft ett nära samarbete med Island och det ska vi fortsätta att fördjupa, även med en svensk på sjukhusledare på toppen, skojar nuvarande sjukhusdirektören Christophe Pedroletti med hänvisning till att två av hans företrädare varit islänningar, och möts av publikens skratt.

Han tillägger:

– En viktig del av det gemensamma arbetet sker inom alliansen The Nordic University Hospital Alliance, NUHA. Tillsammans adresserar vi de stora hälsoutmaningarna i vår tid.

Christophe Pedroletti, sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset.

Islands hälsominister Alma Möller, med en läkarexamen från Lund, poängterar att Karolinska Universitetssjukhuset sticker ut som Europas flaggskepp och att hon följt de medicinska framgångarna med stort intresse genom åren.

– Kanske att två av era tidigare sjukhusdirektörer haft en viss roll i det, skojade hon tillbaka till Christophe Pedroletti och utvecklade sedan:

– Jag har själv sett vilken världskvalitet det är på svensk sjukvård, till exempel inom neurokirurgi, ecmo [hjärt- och lungmaskin] och barnsjukvård.

Islands hälsominister Alma Möller och Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Filippa Kull, verksamhetsledare på Stockholm Science City, lyfter fram den geografiska närheten mellan de olika aktörerna och nämner att det finns 175 life science-företag i Hagastaden, och att femtio procent av alla svenska life science-företag finns i Stockholm-Uppsalaregionen, där Karolinska Universitetssjukhuset ligger: ”Det måste vara lätt att träffas.”

I en avslutande paneldiskussion berättar överläkaren och professorn Anna Wedell, om det framgångsrika, tvärprofessionella arbetet inom Precisionsmedicinskt centrum Karolinska, PMCK, som hon är chef för.

– Vi behöver riva silon, det gör vi redan men kan göra ännu mer, och ersätta dem med nya innovativa vårdmiljöer.

Från vänster: Anna Wedell, chef, Precisionsmedicinskt centrum Karolinska, PMCK, Janne Lehtiö, professor, Karolinska Institutet, Emelie Antoni, Nordenschef, AstraZeneca och Jóhann Jóhannsson, medgrundare Alvotech.

Till sist undertecknas ett Memorandum of Understanding, MoU, mellan Stockholm Science City och Reykjavík Science City. Sedan är det dags för det isländska presidentparet och kungen och drottningen att ta sig upp till sjukhusets helikopterplatta på fjortonde våningen, där de tas emot av bland andra Lars Falk, verksamhetschef för enheten Intensivvård och transport och piloten Bo Conneryd. Det ställs många frågor om ECMO, Extra Corporeal Membran Oxygenation, en hjärtlungmaskin som räddar livet på de allra sjukaste patienterna genom konstgjord syresättning. Bland annat vill kungen veta var man kan hitta ECMO.

– Det finns i begränsad omfattning på universitetssjukhusen runt om i landet, säger Lars Falk, och ska just ge en enkel förevisning om hur maskinen funkar.

Det krånglar lite först typiskt nog och kungen hinner skoja med honom:

– We are in a hurry for heaven’s sake!

Kungen visar stort intresse för ECMO, en behandling som tas till när all annan intensivvård inte fungerar.

Så är det dags gå ut på helikopterplattan, som inte alls är så blåsig som befarat. Solen tittar fram just som de ska provsitta i den ECMO-utrustade helikoptern, den enda i sitt slag i Sverige. Den är bland annat utrustad med avisningssystem FIPS (Som betyder Full Ice Protection System), som gör det möjligt att flyga under isbildningsförhållanden. Lars Falk berättar att det finns häftiga bilder från helikoptern i snöstorm på Island.

Hela den svensk-isländska delegationen fick en grundlig presentation av hur intensivvårdhelikoptern är utrustad.

Karolinskas intensivvårdshelikopter, av modellen Leonardo AW 139, har en modern navigeringsteknik som med GPS möjliggör instrumentlandningar i dålig sikt direkt till sjukhus som är godkända för det nya PINS-systemet.

– Normalt står en helikopter på marken en fjärdedel av tiden på grund av dåligt väder. Med den här helikoptern är tillgängligheten i princip obegränsad, säger Lars Falk.

Alma Möller, Islands hälsominister, var imponerad av kabinen. Förutom de två piloterna finns ytterligare fyra platser för transportteamet, som har mycket god åtkomlighet till patienten eftersom båren är centralt placerad på tvären i intensivvårdstransporter.

Text: Nneka Magnusson Amu

Läs mer om den unika intensivvårdshelikoptern: Karolinskas nya intensivvårdshelikopter på plats