Åtta projekt på Karolinska får medel från Innovationsfonden

Nyhet

AI som varnar för orimliga läkemedelsdoseringar, eller som planerar optimala rutter för blodbussar så fler kan ge blod. Liksom en klinisk rutin för att nyfödda som dör lättare ska kunna donera organ. Det är några av de åtta projekt på Karolinska som nu får medel från Region Stockholms Innovationsfond.

Regionstyrelsen avsätter varje år 15 miljoner kronor till Innovationsfonden. Syftet är att ge ekonomiskt stöd till medarbetare vars idéer kan bidra till förbättringar för invånare, patienter och resenärer. Denna gång får 37 nya projekt i regionen, varav åtta på Karolinska Universitetssjukhuset, dela på 7,6 miljoner kronor.

Stort grattis till alla beviljade projekt!

Karolinskas projekt som får medel

Artificiell intelligens för att skapa barnläkemedelsinformation

Projektets mål är att träna och validera en befintlig AI-språkmodell utifrån barnläkemedelsgruppens nationella systemstöd ePed och ur den modellen skapa en mer effektiv process för framtagande av nya barnläkemedelsinstruktioner samt gränsvärden som kan varna för orimliga doseringar i journalsystemens rimlighetskontroller.

Klinisk implementering av ett neonatalt organ- och vävnadsdonationsprogram

Inom projektet bereds möjlighet för att nyfödda barn som dör på en neonatal intensivvårdsavdelning ska kunna vara tillgängliga för att få donera sina organ eller vävnad. Föräldrar på neonatala intensivvårdsavdelningar frågar ofta i samband med att deras barn dör om något annat barn kan leva vidare om deras döda barn donerar organ eller vävnader. Projektet knyter ihop befintlig klinisk struktur för organdonationsprocessen hos vuxna och barn till att också inkludera nyfödda. Projektet vill implementera en klinisk rutin för donation.

Transkraniell doppler som vägledning inför hjärndödsdiagnostik

Inom neurointensivvården används så kallad transkraniell doppler (TCD) för att mäta blodflöde i stora artärer i hjärnan. Syftet med det här projektet är att validera och kvalitetssäkra specialistsjuksköterskors TCD-mätningar och undersöka om TCD kan användas för att följa utvecklingen av total hjärninfarkt inför hjärndödsdiagnostik. Metod för vägledning vid hjärndödsdiagnostik, för att identifiera potentiella donatorer, undvika för tidig eller onödigt sen diagnostik, och för att hjälpa närstående att förstå hjärndödsbegreppet.

Optimering av nutritionsbehandling efter kritisk sjukdom

Projektets syfte är förbättra näringsintaget för patienter som skrivs ut från intensivvården inom Region Stockholm, genom att ta fram en standardiserad uppföljning och behandlingsstrategi. Projektets mål är att motverka undernäring bland patienter som vårdas på sjukhus efter IVA-vistelse.

Datadriven blodbussplanering med AI-stöd

Tillgänglighet och förenklad logistik är avgörande för att säkerställa att så många blodgivare som möjligt donerar blod i den utsträckning de vill och kan. Målet är att utveckla en AI-stödd mjukvarumodul för datadriven schemaläggning av blodbussar i Region Stockholm. Genom att automatisera och optimera planeringsprocessen för blodbussar syftar projektet till att säkerställa en tillgänglig och stabil blodförsörjning och minska arbetsbelastningen för personal och ökar flexibiliteten vid akuta situationer eller kriser.

Malariascreening av gravida från Subsahariska Afrika – Nya arbetssätt för att detektera bärarskap av malaria och förebygga negativa konsekvenser under graviditet

Gravida kvinnor är särskilt känsliga för bärarskap av malaria. Projektet vill som första region i Sverige införa en pilotimplementering där gravida från Subsahariska Afrika erbjuds screening för malaria. Projektet testar ett nytt arbetssätt för att underlätta screeningsurval inom mödravården, optimera analysmetod, samt införa ett standardiserat omhändertagande och uppföljning av gravida med påvisad malaria-infektion. Projektet ökar jämlikheten inom mödrahälsovården samt minskar de negativa konsekvenserna för barnen.

Att fastställa total hjärninfarkt med skiktröntgenangiografi

Projektet avser att metodutveckla och fastställa ett nytt protokoll för röntgenmodaliteten CT-angiografi i syfte att fastställa och etablera skiktröntgenangiografi som en enkel, robust och tillgänglig radiologisk modalitet för att bekräfta och fastställa total hjärninfarkt, för att på så vis möjliggöra fler organdonationer.

Mer diagnostik till fler! Kan artificiell intelligens öka tillgänglighet av ekokardiografi till ett lägre pris?

Projektet undersöker hur artificiell intelligens (AI) i ekokardiografiska undersökningar kan minska undersökningstiderna. AI-mjukvaran möjliggör automatiserad mätning och analys av bildmaterial, vilket avlastar personalen och förbättrar arbetsmiljön. Projektet fokuserar på att utvärdera AI-lösningens tekniska kompatibilitet, noggrannhet och potentiella effektiviseringsvinster.

Mer om Karolinskas innovationsarbete

Läs mer om hur Karolinska arbetar strategiskt med innovation och partnerskap för att möta hälso- och sjukvårdens utmaningar och skapa bästa möjliga vård – för dagens och morgondagens patienter.