”Att göra barn trygga är en konst i sig”

Nyhet

Sjukhusdirektör Christophe Pedroletti besökte Barn PMI i Huddinge och fick höra mer om hur de tar hand om barnen före, vid och efter operation.

När sjukhusdirektör Christophe Pedroletti besökte Barn BMI i Huddinge berättade han vad han särskilt tycker genomsyrar verksamheten.

Inom Astrid Lindgrens Barnsjukhus finns en av få specialiserade verksamheter i Sverige som jobbar med operation, anestesi- och intensivvård för barn – nyfödda upp till 18 år. Verksamheternas paraplynamn är Barn Perioperativ medicin, intensivvård och transport och förkortas ofta Barn PMI. Verksamheten finns både i Solna, och i Huddinge där sjukhusdirektör Christophe Pedroletti gjorde ett av sina verksamhetsbesök i veckan. 

Från magoperationer till pärlor i näsan

På Barn PMI i Huddinge opereras barn som till exempel har problem med öron, näsa, hals eller mage. De tar också vävnadsprover från barn när lever, njure eller andra organ behöver undersökas, eller förbereder barn som ska genomgå en stamcellstransplantation. Det är högt och lågt. Ena dagen kan medarbetarna utföra datortomografi eller röntgen av blodkärl, för att dagen efter hjälpa barn som, likt Madickens syster Lisabet, har råkat få en pärla att fastna i näsan.

Kontakten mellan Barn PMI i Huddinge och Solna är tät. Vissa medarbetare varvar jobb på bägge ställena, och tillsammans försöker verksamheterna jämna ut flödet av patienter.

Christophe hejar och pratar med anestesisjuksköterskorna Elin Hall och Matilda Lindqvist på pre- och post-op, där barnen är före och efter operation och ingrepp.

Trygghetsvandringar med barnen

För att omhändertagandet ska bli så tryggt som möjligt för barnen och deras föräldrar genomför Barn PMI i Huddinge från och till så kallade trygghetsvandringar som deras tre barnrättsombud har startat. Under trygghetsvandringarna går medarbetarna runt i lokalerna tillsammans med barnen och tittar och pratar om hur vården skulle kunna kännas ännu mindre otäck och främmande.

– Vad tycker barnen om vandringarna? undrar Christophe.

– Det får vi nog fråga dem om, men alla barn verka i alla fall tycka om resultatet av dem! Till exempel försöker de ofta simma i akvariet vi har på golvet. Och det går ju bra, bara de inte dyker! säger Elin och Matilda och skrattar.

– Nej men de lekfulla inslagen i vårdmiljön hjälper oss att göra barnen trygga. Vi har också stor nytta av dem när vi vill avleda barnen vid undersökningar, provtagningar eller i samband med operation. De höjer verkligen patientsäkerheten.

I lokalerna simmar fiskar runt i filmen som projiceras på golvet.

Barnanpassade operationssalar

Inne på en av operationssalarna är ljuset dämpat. På britsen ligger ett gosedjur nerbäddat, och på skärmarna simmar maneter fram och tillbaka.

– Vi försöker ha så lite störande ljud som möjligt här inne, för att skapa en lugn miljö för barnen. Innan vi går in hit kan vi också fråga barnen om de skulle vilja titta på något barnprogram de gillar, då slår vi på det på skärmarna här inne, berättar operationssjuksköterskan Adam Cederberg.

När barn med autism eller andra utmaningar behöver vård pratar medarbetarna extra mycket med föräldrar och barn innan, så att alla känner sig väl förberedda på vad som kommer hända när det väl är dags. 

Omvårdnadschef Maria Ohm och Hanna Smeds, biträdande överläkare, berättar om verksamheten på operation.

Strategisk planering för att ta emot alla barn

Många barn behöver vård och trycket på Barn PMI är högt. Även om en stor del av ingreppen räknas som planerade är många mer eller mindre akuta, med en tid satt bara några dagar fram. Vissa barn behöver också många undersökningar under en period, och då krävs det extra resurser och tanke när planeringen ska läggas.

Medarbetarna på operation trivs i lokalerna, även om de kan sakna fönster i vissa rum. Men salarna är större, och de administrativa platserna fler när de ska sätta sig vid datorn en stund. På bilden syns undersköterskorna Jill Friberg och Lena Grundén tillsammans med Christophe.
Barn PMIs verksamhetschef Peter Larsson visar Christophe runt i lokalerna som är utspridda på flera våningar.

Text och foto: Ylva Hermansson

Mer om Barn PMI

På Barn PMIs sidor på karolinska.se kan du läsa mer om verksamheten.