"Jag står här i dag tack vare såna som er"
Positiv kraft när hälsoprofessionerna samlar 600 medarbetare. Sedan mars i år hör Karolinskas arbetsterapeuter, dietister, fysioterapeuter, logopeder, kuratorer och psykologer till en och samma medicinska enhet: Hälsoprofessioner. Men var finns de på dagarna och hur jobbar de? I artikeln får du veta mer om deras arbete, och ta del av artisten Axel Schylströms tankar från möten med hälsoprofessioner som svårt brännskadad.
"Sjung liv i allt det döda... När hoppet lämnat dig, minns då dessa rader, att allting ordnar sig."
Till tonerna av "Den blomstertid nu kommer" sjunger artisten Axel Schylström skört och vackert en egenskriven text, som bygger på hans tuffa resa tillbaka till livet. I publiken sitter många av de 600 medarbetare som sedan mars i år tillhör samma medicinska enhet på Karolinska: Hälsoprofessioner. Det är arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder, dietister, psykologer och kuratorer, men också mindre grupper av sjuksköterskor, undersköterskor och läkare.
Axel riktar sig till dem och säger: "Det är tack vare såna som er som jag står här i dag." Han är inbjuden för att hålla sin föreläsning "Bränd", men har valt att vara med hela eftermiddagen för att höra om hälsoprofessionernas arbete på Karolinska och hur de omformerat sig, för patienternas och medarbetarnas skull.
Hälsoprofessionerna – så jobbar vi
Medarbetarna i publiken representerar nio olika legitimationsyrken. Till vardags jobbar de både inom slutenvården och öppenvården och är utspridda på Karolinskas siter i Huddinge och Solna, men också på en del av Karolinskas verksamheter som är placerade på andra sjukhus i Region Stockholm.
Men även om medarbetarna finns på många olika geografiska platser tillhör de alltså sedan mars i år en och samma medicinska enhet: Hälsoprofessioner som är en del av Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner.
I stället för att vara fyra verksamhetschefer som styr varsin medicinsk enhet är nu Linda Holmström ensam verksamhetschef för den stora enheten.
– Tanken med den nya organisationen är att det ska bli lättare att styra verksamheten, samarbeta inom och mellan hälsoprofessionerna, och med sjukhusets övriga verksamheter. På så sätt kan vi få till en bättre resursplanering med patient och medarbetare i fokus.
Hälsoprofessionerna en självklar del av vårdteamet
Hälsoprofessionerna är ofta en självklar del av vårdteamet och en del av patientens vård så länge patienten vårdas på Karolinska. Många patienter hinner faktiskt ofta träffa alla olika hälsoprofessioner någon gång under sin vårdtid.
Genom att jobba så integrerat som möjligt i sjukhusets patientflöden kan medarbetarna på ME Hälsoprofessioner lätt diskutera vilka insatser patienterna behöver med övrig vårdpersonal. Linda lyfter betydelsen av tät dialog:
– Att olika professioner som är involverade i vården kan samarbeta bra med varandra är ofta en viktig nyckel för att patienten ska få ett så bra utfall av den vård vi bedriver som möjligt. Men också för att patienten ska kunna vara delaktig i sin vård och få en bra vårdupplevelse.
Bred forskning och utbildning
I sina arbeten träffar hälsoprofessionerna patienter i alla åldrar, med en rad olika tillstånd och sjukdomar. Det skapar bra förutsättningar för forskning. Inom den medicinska enheten har de en egen så kallad universitetssjukvårdsenhet, USV-enhet, och bedriver forskning i samarbete med Karolinska Institutet och flera andra lärosäten. De tar också emot studenter från samtliga hälsoprofessioner både under grundutbildning och specialisering.
Ett eget vårduppdrag
En stor del av medarbetarna arbetar inom slutenvården, men Hälsoprofessionerna tar också emot remisser till flera egna öppenvårdsmottagningar dit patienter kommer på remiss från både sjukhuset och externa vårdgivare, till exempel från primärvården eller från ett annat sjukhus i landet.
– Det kanske inte alla vet om, men vi tar emot och behandlar ett stort antal patienter på våra egna mottagningar. Hittills i år har vi gjort strax över 106 000 öppenvårdsbesök.
Eftermiddagen "Tillsammans är vi hälsoprofessioner"
Att vara en så stor medicinsk enhet innebär både möjligheter och utmaningar. Så för att mötas, byta erfarenheter och knyta nya kontakter har hälsoprofessionerna samlats den här eftermiddagen i Aula Medica. Det är det första stora mötet i den nya organisationen.
I fikavimlet strax innan Axel Schylströms föreläsning står Maria Melin och Stela Pogacija. Maria jobbar till vardags på Råd och stöd-teamet och Stela på Kognitiva mottagningen, som båda tillhör Neuro och Kognition i Huddinge.
Vad tar ni med er hittills från dagen?
– Många bra föredrag från kollegor – till exempel hur man kan involvera patienter digitalt vid forskning om fallprevention vid MS. Och hur värdefullt det är för patienter att interagera med varandra. Det är många förbättringsarbeten och projekt som pågår som man kan inspireras av. För trots att vi jobbar mot olika verksamheter kan vi ha liknande utmaningar.
– Hoppas vi kan hitta smidiga sätt för att enkelt kunna dela kunskap med varandra inom den nya enheten! Hälsoprofessionernas medarbetare har mycket att bidra med till vården på Karolinska, bland annat genom vårt stora fokus: att ge patienterna en god livskvalitet genom hela livet.
När kaffet är uppdrucket tar Axel Schylström vid: "Det är tack vare såna som er som jag står här i dag."
Han berättar om hur han för 12 år sedan kom för nära ett tågs elledning och blev svårt brännskadad. Och om den tuffa tiden efteråt, med många operationer, ofattbar smärta och stora mentala utmaningar. Skulle han någonsin kunna visa sig ute som han nu såg ut? Skulle han få fru och barn? Kunna spela fotboll igen som han älskade eller uppfylla sin dröm om att sjunga och spela, uppträda inför stor publik?
Under åren av vård har han träffat många av de yrkesprofessioner som nu finns samlade under ME Hälsoprofessioner. Det blev tillslut en fysioterapeut som räddade hans liv.
– Han såg igenom min fasad, när jag höll på att ge upp men inte ville visa det för någon. Så han peppade och pushade mig, fick mig att försöka att bokstavligt ställa mig upp, om och om igen, trots att benen inte bar. Men det gjorde att jag 457 dagar senare stod på fotbollsplanen igen. Började leva och tro på mig själv, och i dag har fru, barn och jobbar som artist och föreläsare.
– Så ni som sitter här, ta chansen att göra skillnad varje dag. För er är det en dag på jobbet, men en vårdtid bär en människa med sig länge, kanske hela livet.
– Fysioterapeuten jag mötte fick mig att förstå, att hur trasig man än känner sig på utsidan eller insidan så går det att laga. Inget är omöjligt innan man slutar försöka.
Efter rungande applåder är programmet slut och ett sorl fyller Aula Medica. Linda Holmström är nöjd med dagen.
– Det har blivit en väldigt fin eftermiddag. Vi har fått inspireras, dela goda exempel från vår verksamhet och lyfta det fantastiskt fina arbete som våra medarbetare gjort för våra patienter under året!
Text och foto: Ylva Hermansson
Senaste nyheterna
-
DRG-bokslut: Karolinska Universitetssjukhuset höll nollvisionen för andra året i rad
För andra året i rad lyckas Karolinska Universitetssjukhuset med nollvisionen i årsbokslutet för DRG-registreringen. Bakom det fina resultatet står förstås medarbetarna. "Vi gick i ...
-
Visst textilavfall kommer att samlas in på Karolinska Universitetssjukhuset från 1 januari
Även Karolinska Universitetssjukhuset påverkas av regeringens beslut om separat insamling av textilavfall från och med 1 januari 2025.