Hjärtforskare från Karolinska bland de mest citerade i världen

Nyhet

Bakom vårdkläderna kan det finnas en forskare! Visste du att cirka 2 500 medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset också forskar? En av dem är överläkaren Lars Lund på kardiologen. Nu tar han, som en av 14 forskare vid Karolinska Institutet, plats på listan över de mest citerade forskarna i världen.

Varje år presenterar organisationen Clarivate, som är den organisation som sammanställer statistik kring vetenskapliga publikationer, en lista över de forskare i världen som har citerats mest det gångna året. Bara 1 av 1 000 forskare och samhällsvetare kniper en plats på listan. Urvalet bygger inte bara på hur mycket du som forskare producerar och publicerar, utan också på hur viktiga dina forskningsresultat är och hur stor betydelse och påverkan resultaten har för patienternas vård och forskningsfältet i stort.

På årets lista hittar vi Lars Lund som är överläkare på medicinska enheten Kardiologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, och professor i kardiologi vid Institutionen för medicin vid Karolinska Institutet.

Hjärtläkaren Lars Lund

Stort grattis Lars! Berätta – vad forskar du om och hur kan det hjälpa patienterna?

– Jag forskar om hjärtsvikt. Och det kanske inte alla vet, men det finns två typer av hjärtsvikt, en som beror på att patienten har svag hjärtmuskel och en där hjärtmuskeln är stel. Jag forskar om orsaker, mekanismer och möjligheter till ny behandling för båda dessa typer.

– Hjärtsvikt är både vanligt och allvarligt. I dag är 300 000 personer i Sverige drabbade och det tillkommer 50 000 nya patienter varje år. Det är den vanligaste orsaken för inläggning på sjukhus, livskvalitén är mycket dålig och risken för död är hög. Om jag kan utveckla en ny behandling kan jag göra stor skillnad för många patienter.

Varför blev du forskare från första början?

– Under läkarstudierna i USA blev jag väldigt nyfiken på underliggande sjukdomsmekanismer. Jag drivs både av den nyfikenheten, och möjligheten att ny kunskap kan hjälpa patienter – det känns viktigt.

En del professorer jobbar inte längre kliniskt, varför har du valt att fortsätta göra det?

– För mig är det viktigt att arbeta med både forskning och klinik, de hjälper varandra. Och forskningen blir mer patientinriktad och kommer patienter till nytta snabbare.

Nu tar du plats på listan över de mest citerade i världen. Varför tror du ditt namn dyker upp så ofta?

– Jag och min grupp har identifierat en ny mekanism bakom hjärtats sammandragning och genom det kunnat utveckla en ny läkemedelsbehandling för hjärtsviktspatienter med svag hjärtmuskel. Behandlingen är nu under utveckling i större kliniska studier.

– Vi var också först med att beskriva orsaker och sjukdomsförlopp vid hjärtsvikt som beror på stel hjärtmuskel.En kunskap som ligger till grund för den pågående snabba utvecklingen av behandling för den typen av hjärtsvikt.

Vad hoppas du mest av allt kunna hitta svar på i din forskning framöver?

– Jag hoppas att det nya läkemedel som vi har utvecklat kommer visa sig minska dödlighet och sjukhusinläggning vid hjärtsvikt. Det skulle ha stor betydelse för denna vanliga och allvarliga sjukdom.

På Karolinska Universitetssjukhuset får många hjärtsviktspatienter vård, men framför allt de med svårast sjukdom. Läs mer om hjärtsvikt på karolinska.se och på 1177.se.

Fler från Karolinska Universitetssjukhuset på listan

På Clarivates lista hittar vi också Petter Brodin, Lars Engstrand och Per Ljungman som alla forskar vid Karolinska Institutet och har Karolinska Universitetssjukhuset på sitt cv. Hela listan och mer information hittar du på Clarivates webbplats.

Mer om forskningen vid Karolinska Universitetssjukhuset

Forskningen är en viktig del av Karolinska Universitetssjukhusets grunduppdrag med fokus på patientnära klinisk forskning. Med forskningens hjälp kan vi utveckla framtidens hälso- och sjukvård och få fram ännu bättre behandlingar, eller hitta kunskap så att du inte ens behöver bli sjuk. Forskning utförs på sjukhusets medicinska vårdenheter liksom på forskningscentrum i sjukhusets lokaler.

Några fakta och siffror:

  • Forskarna återfinns inom många av sjukhusets professioner, alltifrån läkare och sjuksköterskor till arbetsterapeuter och psykologer.
  • Omkring 160 professorer/lektorer och 60 adjungerade professorer/lektorer vid Karolinska Institutet är verksamma i den kliniska miljön på sjukhuset.
  • Varje år publiceras drygt 3 700 vetenskapliga artiklar från medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Vid sjukhuset pågår också över 1 000 kliniska studier. Tillsammans med patienter och allmänhet fyller vi ständigt i kunskapsluckor, utvecklar nya behandlingar och driver sjukvården framåt.

Läs mer om forskning på karolinska.se.

Text: Ylva Hermansson