ECMO-kurs för ukrainsk vårdpersonal på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Åtta läkare och sjuksköterskor från barnsjukhuset Okhmadyt i Kyiv har under en vecka i december fått utbildning i akutvård med ECMO-maskin på Karolinska Universitetssjukhuset.

Läkarna Oleksandra Kaliuzhna, Alina Lysohor, Enes Lamaashy och sjuksköterskan Zoia Morochenets.

ECMO-maskinen, som syresätter blodet utanför kroppen, är den allra sista chansen för en dödssjuk patient. ECMO kopplas in när risken för att personen är död inom 24 timmar anses vara 100 procent.

Lars Falk demonstrerar hur övningen går till. Det övas praktiskt på en docka i barnstorlek.

– ECMO är den mest avancerade behandlingen som man kan få inom intensivvård. Den är livsavgörande för de patienter där vanlig intensivvård inte räcker till. Har man kunskapen och kan hantera ECMO så kan det innebära skillnaden mellan liv och död hos det akut sjuka eller skadade barnet, säger Lars Falk, verksamhetschef för medicinsk enhet Intensivvård och Transport på Karolinska.

Jerker Westlund, intensivvårdsssjuksköterska på ECMO-avdelningen instruerar.
När det blir stopp i ECMO-maskinens kanyler behöver HLR utföras.

I en vecka bjuds därför åtta medarbetare på Okhmadyt till Karolinska Universitetssjukhuset för att genomgå en utbildning i ECMO, något som finansieras av Beredskapslyftet. På schemat står såväl teori som praktisk träning för de ukrainska läkarna och sjuksköterskorna.

– Under kursen lär de sig allt från grundläggande teori om ECMO till att hantera de akuta problem som kan uppstå under ECMO-behandling. Vi lär först ut hur man steg för steg hanterar olika problem och sedan sätter vi dem i en simulator där de tillsammans får lösa akuta situationer som kan uppstå. Det är i grunden samma utbildning som man får gå igenom för att bli ECMO-specialist för att kunna jobba med ECMO internationellt, säger Lars Falk.

Nära samarbete mellan barnsjukhusen

Efter den praktiska övningen utvärderar de hur det gick.

Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska Universitetssjukhuset har ett nära samarbete med det ukrainska barnsjukhuset Okhmadyt i Kyiv och under hösten har även tre läkare och en sjuksköterska därifrån auskulterat på Karolinska i två månader, något som du kan läsa mer om här.

– Vårt samarbete med barnsjukhuset i Kyiv är viktigt för båda barnsjukhusen. Det finns alltid en stark solidaritet mellan sjukvårdsarbetare, även vårt dagliga arbete bygger på detta. Vi samarbetar och hjälper med de behov som våra ukrainska kollegor identifierar. Genom täta personliga kontakter kollega till kollega får hjälpen snabbt största möjliga effekt. Samarbetet möjliggörs genom stöd från regionen, myndigheter och civilsamhället, inte minst Beredskapslyftet. Vårt samarbete är långsiktigt; vi kommer att finnas där även när Ukraina ska återuppbyggas, säger Svante Norgren, temachef på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska.

Text och foto: Josefine Franking