Ukrainsk vårdpersonal auskulterar på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Astrid Lindgrens Barnsjukhus har under hösten än en gång tagit emot ukrainsk vårdpersonal i ett fellowship, som en del av utbytet med barnsjukhuset Okhmadyt i Kyiv.

Från vänster: Stanislav Shkolnyi, Kateryna Yaroslavtseva, Inna Shulzhyk och Ihor Shulzhyk.

Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Region Stockholm har ett samarbete med Ukrainas största barnsjukhus, Okhmadyt i Kyiv, som främst omfattar kunskapsutbyte. Redan under våren 2024 genomförde tre läkare och en sjuksköterska från Okhmadyt ett fellowship på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och nu under hösten har ytterligare fyra medarbetare auskulterat på Karolinska Universitetssjukhusets barnavdelningar i drygt två månader.

Svante Norgren, temachef Astrid Lindgrens barnsjukhus

– Barnsjukvården i Ukraina är under stor press på grund av Rysslands anfallskrig och återkommande brott mot de internationella avtal som ska skydda barn i konflikter. Vårt nära samarbete med Ukrainas mest högspecialiserade barnsjukhus Ohkmatdyt innebär att vi kan hjälpa till med den kompetensutveckling som våra kollegor efterfrågar och det som vi är bäst på: högspecialiserad barnsjukvård, säger Svante Norgren, temachef på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han fortsätter:

– Jag är stolt över hur så många medarbetare på Karolinska är engagerade för att hjälpa våra kollegor, hur de skapar långsiktiga kontakter och hur vi lär av varandra. Även Astrid Lindgrens barnsjukhus har blivit ett bättre barnsjukhus genom vårt samarbete.

Här får du möta två av dem som har tjänstgjort på Karolinska under september och oktober: Inna, barnkirurg på barnakuten, och Ihor, barnkirurg på neonatalavdelningen.

Ihor Shulzhyk, neonatalkirurg

Ihor Shulzhyk

– Jag arbetar som pediatrisk kirurg på neonatalkirurgiavdelningen vid National Children’s Hospital Okhmatdyt, som ligger i Kyiv, Ukraina. Till största delen utför jag operationer för medfödda gastrointestinala anomalier, samt planerade operationer för äldre barn. Dessutom är jag vice ordförande för sjukhusets fackliga kommitté. Den största delen av mitt utbytesprogram på Karolinska spenderades på pediatrisk kirurgiavdelning. Jag besökte också andra avdelningar såsom ECMO/IVA, neonatologiska avdelningen och akutmottagningen.

Hur känns det att vara här som en del av detta utbytesprogram?

– Ärligt talat var jag överlycklig när jag fick veta att jag valdes för detta. Det var, på ett sätt, en dröm för mig att få besöka ett av världens mest välrenommerade sjukhus och lära mig från de bästa. Jag måste dock säga att detta program överträffade alla mina förväntningar. Jag har inte bara fått värdefull erfarenhet och många användbara idéer att implementera på vårt sjukhus, utan jag har också haft den underbara möjligheten att njuta av Stockholms och Sveriges vackra arkitektur och historia som helhet!

Vad var mest intressant att lära dig mer om?

– Jag har fått massor av värdefull kunskap och idéer under hela utbytet, så det är svårt att lyfta fram bara en, men jag ska försöka nämna några nyckelområden som stod ut. För det första var jag mycket imponerad av att den högkvalitativa vården är gratis både för barn och nästan gratis för vuxna i Sverige. För det andra är lönerna bland vårdpersonal tillräckliga för att leva ett bekvämt liv, även för undersjuksköterskor och läkarpraktikanter. Detta gör att de kan fokusera helt på att lära sig och ständigt förbättra sina färdigheter. För det tredje var jag imponerad av den höga nivån av sjukhusorganisation: varje anställd vet sina ansvarsområden och utför det noggrant. Det är som ett stort, väloljat maskineri bestående av tusentals delar som arbetar harmoniskt. Sjukhusledningen och regeringen gör allt de kan för att säkerställa att både läkare och patienter känner sig trygga och så bekväma som möjligt. 

Vad tycker du om Sverige som land? Fanns det några överraskningar?

– Sverige är en harmonisk blandning av storslagen historia, fantastisk arkitektur, banbrytande teknik och verkligen glada människor. Det inte bara attraherar utan får en att bli förälskad!

– Det är välkänt att Sverige har en mängd fantastiska museum. Vasamuseet är imponerande i sig, men det som mest överraskade mig var Armémuseet i Stockholm. Här är varför: första våningen är tillägnad de historiska banden mellan Sverige och Ukraina, som började i början av 1000-talet med giftermålet mellan Jaroslav den vise, prins av Kievriket, och den svenska prinsessan Ingegerd. Museet visar också upp ett av världens första konstitutionella dokument – den ursprungliga 1710 års konstitution av Pylyp Orlyk, en ukrainsk politisk figur. Dessutom finns det mängder av vikingaföremål kopplade till våra förfäder, vissa till och med funna på ukrainsk mark. I slutändan kände jag en stor stolthet när jag insåg att historien om våra relationer med Sverige sträcker sig över tusen år! 

– Jag är oerhört tacksam för det svenska folkets uppriktiga stöd och hjälp under denna svåra tid för Ukraina. Er solidaritet och bistånd har varit ett ovärderligt bidrag till vår kamp för frihet och oberoende.

Inna Shulzhyk, barnkirurg

Inna Shulzhyk

– Jag är barnkirurg. Jag arbetar på akutmottagningen, och jag utför också chefens arbetsuppgifter då och då. Mina ansvarsområden inkluderar konsultation och undersökning av patienter med kirurgisk patologi, behandling och utförande av kirurgiska ingrepp, samt att lösa organisatoriska frågor.

– Under min tid på Karolinska hade jag möjlighet att besöka akutmottagningen, kirurgavdelningen, neonatologiavdelningen och förlossningskliniken, infektionsavdelningen, gastroenterologiavdelningen, intensivvårdsavdelningen inklusive ECMO, ett simuleringscenter och ett psykologiskt stödcenter.

Hur känns det att vara här som en del av detta utbytesprogram?

– Jag var väldigt glad över den möjlighet som gavs att göra praktik inom ramen för detta program. Mina känslor var gränslösa. Jag var nervös... men när jag kom till ert land blev jag glatt överraskad över vänligheten och öppenheten hos chefer och kollegor. Jag fick inte bara tillfredsställelse av den härliga mottagningen och den erbjudna möjligheten, utan jag fick också mycket användbar information och färdigheter som jag verkligen skulle vilja implementera i mitt arbete på vår klinik. 

Vad var det mest intressanta att lära sig mer om?

– Jag vill säga att det första som fångade min uppmärksamhet var arbetsorganisationen, den är på en mycket hög nivå, och utrustningen med allt nödvändigt material, instrument etc. Det var väldigt trevligt att träffa de fantastiska ledarna och teamet. De är alla väldigt vänliga, alltid villiga att hjälpa och stötta när som helst. Specialisterna på sjukhuset är av högsta nivå. Det var mycket användbart och intressant att delta i konsultationer, undersökningar, behandlingar och kirurgiska ingrepp.

Vad tycker du om Sverige som land? Fanns det några överraskningar?

– Sverige är ett land som har nått en hög nivå och stannar inte där. Befolkningen är väldigt vänlig, snäll och strävar efter att förbättra levnads- och arbetsförhållanden varje dag. Det är väldigt fint att människor ägnar mycket tid åt positiva moment (familj, rekreation, sport). Mycket vacker natur, som befolkningen tar hand om och skyddar. Det fanns överraskningar nästan varje dag. Jag är glad över att jag fick möjlighet att besöka ert land! Och med glädje, om möjligt, kommer jag att besöka det vackra landet och de vänner jag skaffade här fler gånger.

Text: Josefine Franking