Trycksårsdagen: "Tidiga insatser är nyckeln"
Hej Susanne Fred, omvårdnadsspecialist steg fem inom dermatologi, hur arbetar du med trycksår i din yrkesroll?
– I mitt arbete arbetar jag ständigt med förebyggande trycksårsarbete. När patienten blir inskriven på avdelningen görs en hudbedömning och en modifierad NORTON bedömning för att se patientens fysiska tillstånd. Om det identifieras någon form av risk för trycksår utformas en aktivitetsplan. I en aktivitetsplan kan också dietist, fysioterapeut och arbetsterapeut kopplas in.
Vad innehåller aktivitetsplanen?
– Här finns åtgärder som
- tryckavlastande underlag (till exempel luftmadrass, dyna i rullstol)
- lägesändring
- avlastningskudde för hälar
- förflyttningshjälpmedel (till exempel glidbräda)
- dietist
- fysio-/arbetsterapeut.
Hur förebygger man trycksår?
– För att förebygga trycksår behövs en ständig dialog mellan alla professioner, eftersom det kräver insatser från alla. Ju tidigare man identifierar början till ett trycksår ju tidigare kan man göra de insatser som behövs för att det inte ska utvecklas till att bli ett större trycksår med onödigt lidande som följd.
Har sjukhuset gemensamma riktlinjer för trycksår?
– Det finns ett styrande dokument som heter Riktlinjer för prevention och behandling av trycksår. Där står bland annat att i första hand ska Nationella vårdhandboken och Vårdgivarguiden följas när det gäller trycksårsbehandling.
Vem kan drabbas av trycksår?
– Alla som hamnar i sjukvården. Men den största riskgruppen är de som har ett nedsatt allmäntillstånd. Är du sängliggande eller rullstolsbunden väldigt länge utan möjlighet att själv göra lägesändring är risken för trycksår också stor. Här krävs det en ordentlig aktivitetsplan som beskriver hur ofta, när, vad som ska göras och med vilka hjälpmedel. Man kan även vara undernärd med för lite underhudsfett som skyddar mot trycksår och då behöva insatser som tryckavlastande luftmadrass och avlastningsdyna i stol.
Är ni bra på trycksår i din verksamhet?
– Just min avdelning har väldigt goda förutsättningar för att upprätthålla de fina resultat som vi oftast haft när mätningar gjorts angående trycksår. Jag tror att de flesta är medvetna om hur man ska arbeta förebyggande under de förutsättningar som finns med bland annat utrustning och material. Jag, tillsammans med Liselott Björk och våra andra kollegor i Nätverksgruppen för trycksår har utformat ett stödjande dokument som heter ”Stöddokument till aktivitetsplan risk för trycksår”. I det finns beskrivet aktiviteter, material och dokumentation utifrån ett trycksårsförebyggande arbete. Använder man den som stöd kommer man ganska långt i sitt preventionsarbete.
Lär dig mer om trycksår
Senaste nyheterna
-
Gotlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska universitetssjukhuset
I år (januari – november) fick 1 712 gotlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 5 594 tillfällen. De gotländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska ...
-
Hjärtforskare från Karolinska bland de mest citerade i världen
Bakom vårdkläderna kan det finnas en forskare! Visste du att cirka 2 500 medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset också forskar? En av dem är överläkaren Lars Lund på ...