Screeningprogrammet med PKU-prov utökas med ny sjukdom
PKU-provet tas på alla nyfödda i Sverige för att upptäcka sällsynta men allvarliga medfödda sjukdomar.
Sedan 1960-talet tas PKU-provet på nyfödda i Sverige. Syftet är att hitta barn med någon av ett antal sällsynta men allvarliga medfödda sjukdomar som går att behandla och där en tidig diagnos är viktig för prognosen. Blodprovet erbjuds alla nyfödda vårt land men Karolinska Universitetssjukhuset är ensamma i Sverige om att utföra analysen av proverna.
Från och med 30 augusti utökas PKU-provet till screening för 26 olika sjukdomar.
Det senaste tillägget är Spinal muskelatrofi (SMA).
SMA är en allvarlig medfödd muskelsjukdom som drabbar cirka 1 per 10 000 nyfödda barn. Sjukdomen leder till att en typ av nervceller som styr skelettmuskulaturen slutar att fungera vilket leder till påtaglig muskelsvaghet och för de svåraste formerna tidig död.
Sedan några år tillbaka finns det effektiva läkemedel som stoppar sjukdomsprogressionen och för de allvarligaste formerna kan man nu sätta in dessa läkemedel redan innan barnen får symtom. De flesta barn med SMA har någon av de svåraste formerna och med nuvarande kunskap beräknar vi att sex till åtta barn per år kommer att tidigt kunna identifieras och behandlas i Sverige med denna nya screening.
Läs mer om PKU-provet här:
Föräldrainformation PKU-provet för på-sidan-översättning (karolinska.se)
Läs mer om SMA hos Socialstyrelsen:
Spinal muskelatrofi - Socialstyrelsen
Senaste nyheterna
-
Sörmlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska Universitetssjukhuset
Under 2024 fick 4058 sörmlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 12 187 tillfällen. De sörmländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska är mycket ...
-
Egen ambulans hjälper barnakuterna
Kortare väntetider, ökad patientsäkerhet och lugnare arbetsmiljö. Även i år har Astrid Lindgrens barnsjukhus tillgång till en egen ambulans under vintern för transport av patienter ...