Thea gick från arkitekt till sjuksköterska

Nyhet

Ett år innan sin arkitektexamen valde Thea Tillberg, 26, att sadla om till sjuksköterska. Under sommaren har hon arbetat på barnonkologen på Karolinska Universitetssjukhuset. ”Det är fint att få följa familjer under en längre tid”, säger hon.

"Jag tycker om att få hjälpa andra människor och att röra på mig i jobbet", säger Thea Tillberg.

Arbetsmarknaden för nyutexaminerade arkitekter ser dyster ut och endast en tredjedel blir kvar i yrket. När Thea Tillberg insåg hur svårt det skulle bli att få jobb valde hon att ta ett uppehåll från arkitektstudierna – med bara ett år kvar till examen. Då hade hon förgäves letat efter en praktikplats. I stället valde hon att påbörja en sjuksköterskeutbildning på Sophiahemmet.

– Jag tycker om att få hjälpa andra människor och att röra på mig. Sjuksköterska är ett praktiskt yrke, vilket passar mig, säger Thea Tillberg.

Barnen leker och skrattar trots sjukdomen.

Parallellt med studierna har hon under våren hospiterat på Karolinska Universitetssjukhuset. Och under sommaren har hon arbetat som omvårdnadsassistent på barnonkologen.

– Det var min lärare som tipsade om det. Själv har jag alltid tänkt ”Aldrig cancer eller barnhospice”, men jag är så glad att jag valde det. Det finns mycket glädje mitt i allt. Barnen leker och skrattar trots sjukdomen. Det är ganska sällan någon dör, även om det händer. Jag uppskattar också att få följa familjerna under en längre tid, säger Thea Tillberg.

Även om hon bytt bransch har hon ständigt arkitektglasögonen på.

– Haha, ja, jag är ”förstörd”. Min bakgrund påverkade alldeles säkert mitt val av sjukhus. Jag ville arbete på ett modernt ställe. Mina ögon observerar allt; konsten, rymden inomhus, de fina utemiljöerna för patienter och anställda.

I höst börjar Thea Tillberg sitt sista år på sjuksköterskeutbildningen. Men den nära relationen till Karolinska Universitetssjukhuset lever vidare.

– Jag kommer att fortsätta på barnonkologen som timanställd. Det ser jag fram emot!

Text: Nneka Magnusson Amu

Thea intervjuas i SVT Nyheter