ST-läkare i Umeå handleds från Karolinska

Nyhet

Sedan några veckor pågår ett nytt sjukhussamarbete mellan Stockholm och Umeå. Specialistläkare på Karolinska Universitetssjukhuset handleder ST-läkare på Norrlands universitetssjukhus. "Samarbete är framtiden för en liten specialitet som neurofysiologi", säger Zane Upate, ST-studierektor på Karolinska.

– Det pågår en utveckling där även mindre enheter vill utbilda ST-läkare. Den här typen av samarbete kan vara framtiden för många små specialiteter, säger specialistläkaren Zane Upate, till höger. Till vänster: Maria Viedma, ST-läkare i Umeå.

Att blicka över regiongränserna och tänka utanför boxen sammanfattar väl det samarbete som nyligen inletts mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Norrlands Universitetssjukhus, NUS. En av dem som gjort det möjligt är Zane Upate, specialistläkare i klinisk neurofysiologi och ST-studierektor.

– En god klinisk handledning kräver en bredd av specialister för att ST-läkarna ska kunna växa och utveckla sin kompetens. Inom neurofysiologi arbetar man väldigt individuellt och i riktiga livet är man ensam. Därför är det viktigt att vi är flera erfarna specialister som bidrar med våra individuella erfarenheter, säger hon.

Bära kunskapen vidare

Ju bättre ST-utbildning, desto mer kunniga och engagerade specialister och i slutändan bättre kvalitet av vården och framtida forskning. Allting börjar med en strukturerad och nationellt jämlik utbildning, menar Zane Upate.

– Vi är cirka 90 neurofysiologer i Sverige och en tiondel är pensionärer. Det är viktigt att bära den här kunskapen vidare på ett kvalitativt sätt. Antalet ST-läkare i neurofysiologi brukar ligga konstant på 15-20 stycken i landet.

De är just nu fem instruktörer på Karolinska som handleder två ST-läkare i Umeå. Som ST-studierektor har Zane Upate det övergripande ansvaret att koordinera och se till att samarbetet fungerar på ett bra sätt.

– Vi inledde samarbetet vecka 17 och hittills har allt funkat bra. Vi träffas mest digitalt, men nyligen kom en av ST-läkarna hit för att öka mängden undersökningar man är med på. På Norrlands universitetssjukhus har man färre undersökningar när det gäller till exempel neonatal eller svåra barn-EEG.

Bredare syn på neurofysiologi

Samarbetet med Umeå blir en unik erfarenhet som förhoppningsvis kan öka förståelsen kring behoven och förutsättningarna för att utbilda ST-läkarna i neurofysiologi även utanför universitetssjukhusen.

– För sex år sedan började vi hålla gemensamma nationella ST-utbildningsdagar som nu är väldigt uppskattade. De neurofysiologiska enheterna i landet har olika inriktningar och ST-läkarna har möjlighet att besöka deras olika verksamheter för att få en bredare syn på neurofysiologin. Vi utvecklas tillsammans, säger Zane Upate.