"Jag hoppas hitta ett trevligt och intressant jobb"

Nyhet

I veckan fick Karolinska Universitetssjukhuset besök av ett åttiotal personer som ville veta hur det är att arbeta som sjuksköterska hos oss. De fick lyssna på presentationer av sjukhusets samtliga teman och besöka en utställning med möjlighet att ställa frågor om högt och lågt till sjukhusets medarbetare.

Kristofer Edlund, Fana Abraha och Hanna Corell har alla olika bakgrund, men en sak gemensamt: De är nyfikna på Karolinska Universitetssjukhuset som arbetsplats.

Hej Fana, Kristofer och Hanna, varför är ni här i dag?

 

Fana Abraha

– För att jag vill börja plugga till sjuksköterska till hösten. Just nu kompletterar jag matten. Jag har jobbat länge inom vården, senast i hemtjänsten och på ett äldreboende. Jag vill utvecklas ännu mer. Jag gillar att hjälpa människor. Barnteamets presentation var inspirerande. Kanske blir jag barnmorska i framtiden.

 

 

 

 

Kristofer Edlund

– Jag hoppas hitta ett trevligt och intressant jobb. Jag har jobbat lite som undersköterska tidigare och även med örtmedicin i många år. Jag hade trott att den världen skulle gå mer arm i arm med den vanliga vården, men det gör den inte. Nu går jag sjätte terminen på Röda Korsets sjuksköterskeutbildning och trivs bra med det. Jag redan varit på några ställen på Karolinska och lämnat in mitt CV.

 

 

 

 

Hanna Corell

– För att få en inblick i de olika avdelningarna och vad man gör där. Jag är ingenjör från början, men nu går jag termin två på Sophiahemmets sjuksköterskeutbildning. Jag kände att jag ville jobba med människor och ägna mig åt något där det verkligen känns att man gör nytta varje dag. Jag har inte gjort praktik än så jag är nyfiken på allt. Intrycket hittills är väldigt positivt. Alla har varit väldigt duktiga på att sälja in sina arbetsområden.

 

 

 

 

Hej Båb Bengtsson, du håller i dagen, hur har den varit?

– Väldigt bra. Nyfikenheten på oss är stor. Jag skulle säga att runt 65 procent av besökarna är studenter och 35 procent övriga. Våra medarbetare får massor med frågor och det gillar de! Det här bidrar till att sätta Karolinska på kartan.

Men du, var är männen?
– Tyvärr är nog det här ett tvärsnitt av både egen personal och studenter. Med det sagt så blir det fler män i sjuksköterskeyrket, även om det går långsamt. Här behöver vi tänka till hur vi kommunicerar – männen behövs.

 

 

Mer från dagen

SSK Liselotte Björk, Omvårdnadschef Elinor Widstrand och SSK Frida Ostonen Peelen föreläser om Tema Inflammation och Åldrande.
Sjuksköterska Lukas Eriksson på BIMA och LIVA till vänster och anestesisjuksköterska Magdalena Thodal och operationssjuksköterska Evelina Boström Westin, båda på Funktion PMI, till höger.

Text: Nneka Magnusson Amu
Bild: Josefine Franking