Stor andel robotkirurgiska ingrepp inom övre buk
Vid sektionen för lever- och pankreaskirurgi på Tema Cancer i Huddinge har man en tydlig strategisk plan: så stor andel minimalinvasiv, robotassisterad kirurgi som möjligt.
Vid sektionen för lever- och pankreaskirurgi på Tema Cancer i Huddinge arbetar 12 specialistläkare och görs årligen 500 större ingrepp. Man har en tydlig strategisk plan för patienter med tumörer i lever, gallgång och bukspottkörtel: så stor andel minimalinvasiv, robotassisterad kirurgi som möjligt.
– Genom att välja robotkirurgi istället för öppen kirurgi kortas både vård- och återhämtningstid, och vi vill inte behöva välja bort minimalinvasiv kirurgi på grund av kapacitetsbrist, säger Stefan Gilg, överläkare och sektionschef för lever- och pankreaskirurgi.
Första steget var att införskaffa ytterligare en robot till Huddinge i januari 2022, vilket ökade kapaciteten. I samband med detta satsades det på att utbilda tillräckligt med robotkirurger för att kunna möta dagens och framför allt framtidens behov.
– Vi har gått från cirka tio procent till uppemot 60–70 procent minimalinvasiv kirurgi för vissa diagnoser inom lever, gallgång och pankreas, berättar Stefan Gilg och tillägger:
– Det har varit viktigt för oss att kunna erbjuda så många patienter som möjligt den nya tekniken, för vid cancer är snabb behandling och återhämtning en viktig faktor. Nu när vi har kapacitet och kunskap nog att genomföra de mer standardiserade operationerna, kan vi i ett nästa steg satsa på att vidareutvecklas när det gäller den mer komplexa robotkirurgin.
Han är övertygad om att robotkirurgin kommer att vidareutvecklas i snabb takt och berättar att de strävar efter att ligga i framkant av denna utveckling.
– Därför är jag stolt över det vi har lyckats med hittills, men är likaså övertygad om att denna operationsmetod kommer att medföra ännu större vinst för våra cancerpatienter i framtiden.
Text: Josefine Franking
Här kan du läsa mer om Årsberättelsen och ta del av den i sin helhet.
Senaste nyheterna
-
Sörmlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska Universitetssjukhuset
Under 2024 fick 4058 sörmlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 12 187 tillfällen. De sörmländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska är mycket ...
-
Egen ambulans hjälper barnakuterna
Kortare väntetider, ökad patientsäkerhet och lugnare arbetsmiljö. Även i år har Astrid Lindgrens barnsjukhus tillgång till en egen ambulans under vintern för transport av patienter ...